Graafwerken groentracé in Spiere-Helkijn leggen oude stortplaats bloot: “Het is walgelijk”

Bij het graven stootte het agentschap op heel wat vuiligheid.© JS
Bij het graven stootte het agentschap op heel wat vuiligheid.© JS
Jan Steenhoudt

Bij graafwerken voor een groentracé achter de Sint-Amandswijk in Spiere-Helkijn stootte Het Agentschap voor Natuur en Bos (AVNB) op een grote overdekte stortplaats. Er werd onder meer asbest gevonden. Het AVNB beloofde de omwonenden ook om de grond te wapenen tegen verzakkingen, maar die belofte werd nog niet ingelost.

Vincent Devos is kopman bij Team+, de oppositiepartij in Spiere-Helkijn. Hij woont ook in de Sint-Amandswijk in Spiere-Helkijn en maakt de opgravingen vanop de eerste rij mee. “Ik vind eerst en vooral dat de communicatie van het Agentschap voor Natuur en Bos wat te wensen overlaat. Bij het graven is het agentschap op heel wat vuiligheid gestoten. Volgens mij werd dat in de jaren tachtig gestort, toen het als landeigenaar nog legaal was om zoiets toe staan. Het is walgelijk. Er zou ook een kleine hoeveelheid asbest tevoorschijn gekomen zijn. Dat werd niet gecommuniceerd. Dat terwijl die asbestdeeltjes, nu ze aan de oppervlakte liggen, vrij kunnen wegwaaien, richting woongebieden. Hoogst ongezond allemaal, als je het mij vraagt.”

Vertraging Talud

De werken lagen door het regenachtige weer even stil, maar werden hervat toen het opnieuw droger werd. Het agentschap liet wel weten erover te waken dat de grond in de Sint-Amandswijk niet zou verzakken door de graafwerken en zou een talud (schuine, vlakke helling langs een weg, spoor, watergang of dijk, red.) aanleggen.

Die helling werd tot nu toe nog niet of slechts gedeeltelijk aangebracht, en verschillende tuinen dreigen te verzakken.

“Ik heb deze week nog met een mijn buren gepraat, en sommigen vrezen dat hun grond kan wegschuiven door de graafwerken. Nog andere buren vrezen voor inkijk. Er wordt niet gecommuniceerd, en dat is een beetje het probleem.” (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.