Gouverneur Carl Decaluwé vindt Vlaanderen er vuil bij liggen

Hij wil daarom een dag organiseren om op gecoördineerde wijze zwerfvuil aan te pakken, en bij uitbreiding een handhavingsbeleid opstellen.

“We moeten dringend werk maken om zwerfvuil op te ruimen. Op sommige plaatsen ligt het erbij als een stort, vooral langs wegen en in beken. Dat zie je bijvoorbeeld in meer noordelijke landen niet”, merkt hij op. “Hoe doen ze dat daar, en waarom lukt het hier niet?”

De gouverneur merkt dat er vanuit de provincie, en steden en gemeenten al veel inspanningen worden geleverd. Zo werd er bijvoorbeeld in de Westhoek vorige week nog 20 ton zwerfvuil opgeruimd door 110 verenigingen. Maar volgens de gouverneur moet het nog beter. “Sensibiliseren helpt duidelijk niet, dus handhaving is nodig, op alle bestuursniveaus”, meent hij.

De gouverneur wil daarom werk maken van minstens één dag waarop de problematiek aangepakt wordt, en bij uitbreiding een handhavingsbeleid opstellen waarbij iedereen die gemachtigd is om te verbaliseren, ook daadwerkelijk actie onderneemt wanneer inbreuken vastgesteld worden.

(BELGA / Foto JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.