Gezocht: helpende handen om zandsculpturen te maken van zeeschildpadden

Sea Life Blankenberge zet mee de schouders onder de poging van Sculpture Westende om op 23 augustus het wereldrecord zandsculpturen te verbreken in Middelkerke. Vrijdag konden de bezoekers van het park al de kneepjes van het vak leren tijdens een workshop.


Het plan is om 400 zeeschildpadden te maken uit zand, en dit te laten registreren in het Guiness World Records Book. “Momenteel staat het record op 287 exemplaren, in Taiwan. Dat moet dus zeker haalbaar zijn, al hebben we wel twee zaken niet helemaal zelf in de hand: het aantal deelnemers dat voor onze recordpoging komt opdagen… en het weer natuurlijk”, zegt initiatiefnemer Philippe Bourleau. Hij zet zijn schouders onder het initiatief samen met zijn dochter Yana, echtgenote Yannick Cheyns en een vriendin, Dominique Allard.

Om het record zeker te verpulveren, mikken de organisatoren op minstens 400 deelnemers. Iedereen krijgt een deelnamecertificaat en kortingsbon voor Sea Life, dat met zijn medewerking ook aandacht vraagt voor de natuur: de zeeschildpad is immers een bedreigde diersoort. Momenteel verblijft er in het park eentje die in de vrije natuur geen enkele overlevingskans meer had.

“De zeeschildpad wordt door meerdere factoren bedreigd. Het plastic in de oceanen is daar één van”, zegt dierenverzorger Victor Vienne. De vervuilde stranden zorgen er bovendien voor dat zeeschildpadden geen geschikte plek meer vinden om hun eieren te leggen. “Leggen ze die dan toch op een vervuild strand, dan raken de babyschildpadjes vaak vast in het afval”, klinkt het. Philippe, Yannick, Yana en Dominique richtten een paar jaar geleden de groep Sculpture Westende op. Met de wereldrecordpoging willen ze hun passie ook graag aan anderen doorgeven. “En waarom schildpadden? Omdat die relatief eenvoudig te maken zijn. Dolfijnen en dino’s zijn al voor de gevorderden”, knipoogt Philippe Bourleau.

Al wie zich geroepen voelt om samen met Sea Life deel te nemen aan de recordpoging op vrijdag 23 augustus, kan zich hiervoor inschrijven via de toeristische dienst van Middelkerke en Westende. Om deel te nemen moet je minstens 12 jaar oud zijn of begeleid worden door een +12-jarige, en op 23 augustus van 10 uur tot 14.30 uur beschikbaar zijn in Middelkerke. Wie weet kom je dan wel mee in het Guinness Book of Records terecht.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.