Geen bivakzone in de Huwynsbossen

Sofie Steurbaut opperde het idee voor een bivakzone. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Op de gemeenteraad werd door N-VA-raadslid gepleit voor een bivakzone. Zowel mede-oppositiepartij SOMM als meerderheidspartij CD&V waren voor het idee gewonnen, maar Agentschap voor Natuur en Bos houdt de plannen vooralsnog tegen.

Sofie Steurbaut (N-VA) pleitte op de gemeenteraad voor het inrichten van een bivakzone in de Huwynsbossen. “Wildkamperen is in ons land echter zeer beperkt toegelaten. Dit is alleen mogelijk in een daarvoor bestemde zone van 10 meter te rekenen van een aanduidingspaal. Vanuit Nederland komt de trend van paalkamperen overgewaaid. Elke bivakzone is vrij om zijn eigen reglement op te stellen, maar dat is steeds gestoeld op het principe van ‘leave-no-trace’: je bent vrij de natuur te gebruiken, maar je laat niets achter tenzij je eigen voetsporen… Op de bivakzonekaart is West-Vlaanderen een blinde vlek. Mede door de inspanningen van het bestuur door de jaren heen kunnen wij in Lichtervelde genieten van de prachtige Huwynsbossen. Met hun centrale ligging bieden zij het unieke decor voor de inrichting van de allereerste West-Vlaamse bivakzone.”

CD&V en SOMM waren net als N-VA voor dit voorstel gewonnen, maar het gemeentebestuur informeerde hiervoor en werd teruggefloten door Agentschap voor Natuur en Bos. “In principe wordt paalkamperen voorzien op locaties langs langeafstandspaden waar geen alternatieve overnachtingsmogelijkheden zijn“, licht schepen Steven Bogaert (CD&V) de beslissing van ANB toe. “Rond de Huwynsbossen zijn er B&B’s. Er passeert geen groot routepad door het bos. De dichte bewoning in West-Vlaanderen en de goede voorziening van andere overnachtigsmogelijkheden maakt het voor ANB onmogelijk om in deze regio paalkamperen te voorzien. Het ANB volgt deze richtlijnen en zal dan ook geen concurrentie aangaan met deze B&B’s.” (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier