GAIA opgetogen over weigering milieuvergunning nertsenkwekerij Wervik

Redactie KW

Een belangrijke overwinning voor mens, natuur en dier, zo noemt dierenrechtenorganisatie GAIA de weigering van de milieuvergunning voor de nertsenkwekerij.

GAIA had samen met het Wervikse stadsbestuur en Natuurpunt Wervik een beroep aangetekend tegen de beslissing van de West-Vlaamse bestendige deputatie. Die had eerder een milieuvergunning verleend voor de kweek van 110.000 nertsen.

De uitbater toont niet genoeg aan dat de geur- en ammoniakemissies voor de nabije omgeving tot een aanvaardbaar niveau zullen beperkt worden, laat minister Schauvlieghe weten in een persbericht. Bovendien is de schaal van de geplande nertsenkwekerij zo groot dat de bijkomende hinder niet te vergelijken is met die van bestaande land- en tuinbouwbedrijven in de buurt.

Pelsdierkwekerijen verbieden

“Deze beslissing van minister Schauvlieghe getuigt van wijsheid en respect voor de levenskwaliteit van mens en eeerbied voor de natuur. Met haar beslissing spaart de minister ook het leven van meer dan 160.000 pelsdieren. Die zouden ander een ellendig leven leiden om na negen maanden te worden vergast voor hun pels. Begin november vorig jaar organiseerde GAIA een betoging in Wervik. Wij roepen het federale parlement op om nog voor het einde van de legislatuur pelsdierkwekerijen voor bont te verbieden”, klinkt het in een reactie.

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.