Esen: “Dit jaar nog geen elektriciteit moeten kopen”

Johan Debruyne bij de windturbine die hij plaatste, de antenne in de achtergrond is van de VUB om de gegevens te registreren. (Foto ACK) © annie callewaert
Redactie KW

Landbouwer Johan Debruyne kreeg als eerste in onze provincie de vergunning voor de plaatsing van een kleine windturbine op zijn veeteeltbedrijf Steenstraat. Na een klein jaar maakt hij de balans op en die is duidelijk positief.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.

“De windturbine is 15 meter hoog, stoort niet in het landschap en staat er nu een tiental maanden. Ik was al jaren vragende partij. We hebben ook een zonneboiler en zonnepanelen en samen met de windmolen zorgt dat ervoor dat ik praktisch mijn energie zelf kan maken.”

Er is helemaal geen lawaaihinder want de turbine is volledig geruisloos. “Ook de slagschaduw, waar velen voor vrezen, is te verwaarlozen. De wieken zijn niet zo groot en de slagschaduw reikt maar 30 meter ver. De windmolen bracht ons in tien maanden al 3.000 kWh op, dat is naar verwachtingen.”

“Er is dit jaar wel minder wind geweest dan vorige jaren. Ik volg de productie van de grote windmolens in Nieuwkapelle en zie dat ook daar minder geproduceerd wordt dan in een winderig jaar. Maar het is zeker rendabel. Tot op vandaag hebben we dit jaar nog geen elektriciteit moeten aankopen. De terugverdientijd wordt op tien jaar berekend.”

Dag en nacht

“Bij Inagro zijn er al 40 adviezen aangevraagd door mensen die interesse hebben om ook een windturbine te plaatsen, het zit zeker in de lift. De combinatie van zonnepanelen met de windturbine is ideaal: de zonnepanelen produceren energie als de zon schijnt maar bijvoorbeeld niet tijdens de nacht. Als er toch wind is, werkt de windturbine en die draait dag en nacht.”

“Inagro en de VUB volgen de productie op. Daarvoor heeft de universiteit een mast naast de windmolen geplaatst waarlangs ze alle gegevens kunnen opvragen.”

Voorlopig werkt de turbine met een teruglopende teller: de elektriciteit gaat terug naar de maatschappij als meer wordt geproduceerd dan nodig. “De teruglopende meter zou in de toekomst worden afgeschaft en dat zal voor velen heel nadelig worden. Dan zal er moeten gekeken worden hoe we onze energie kunnen opslaan, welke batterijen hiervoor geschikt zijn en hoeveel we er nodig hebben.”

Vlot onderhoud

“We krijgen hier veel mensen over de vloer die naar onze bevindingen vragen, een teken dat het wel leeft. De buren hebben totaal geen hinder en vragen zich af waarom het niet eerder kon. Een van de buren kijkt iedere morgen naar de turbine om te zien hoe de wind zit. Naar onderhoud toe is het ook heel gemakkelijk. Binnenkort doe ik voor de eerste keer het onderhoud: via een hydraulisch systeem leg ik de windmolen plat, doe hier en daar wat olie aan en span waar nodig enkele bouten aan en dat is het dan.”

(ACK)