Eerste ondergrondse glascontainer in Damme geïnstalleerd

Gemeenteraadslid Jean-Pierre Lamote (tevens bestuurder en lid van het directiecomité bij IVBO), burgemeester Joachim Coens en schepen van Milieu Bart Desutter werpen de eerste glazen fles in de eerste ondergrondse glasbol. © PDV
Redactie KW

De eerste ondergrondse glascontainer op Dams grondgebied werd geïnstalleerd in de Kerkakker in Sijsele.

De ondergrondse glascontainer in de Kerkakker in Sijsele, de eerste op Dams grondgebied, kostte 8.028 euro. De kostprijs wordt gelijk gedeeld door Stad Damme en FostPlus, de instantie die instaat voor recyclage. Deze ondergrondse container vervangt de traditionele glasbol.

Zwerfvuil verminderen

Als locatie werd gekozen voor de kerkakker in Sijsele omdat de glasbol er het dichtst bij de huizen stond en zich dicht bij een schoolwijk met een school bevindt. “Een ondergrondse glascontainer vermindert de geluidshinder”, zegt schepen voor Milieu Bart Desutter. “Bovendien hopen we met de plaatsing van het nieuwe inzamelpunt ook om het zwerfvuil op deze plek te verminderen.”

Er staan twee inwerpbuizen op de afvalcontainer. De ene voor wit en de andere voor gekleurd glas. Het nieuwe inzamelpunt heeft een oppervlakte van 4 m² en de container is 2,35 meter diep. Het stadsbestuur betaalde haar deel met middelen die het spaarde met de opbrengt van de vergoeding die FostPlus jaarlijks betaalt aan IVBO voor het verzamelen van glas. Elk jaar ontvangt Stad Damme hiervoor 0,11 euro per inwoner.