Eerste boompjes Collegebos in Harelbeke geplant

In 2015 heeft stad Harelbeke in samenwerking met de Bosgroep IJzer en Leie een bosbeheersplan opgemaakt voor het Collegebos en het Venetiëbos.

© LO

Dit bosbeheersplan bestaat voor de twee bossen uit twee delen, namelijk de omvorming van de bosrand in hakhout en de uitdunning van het centrale deel.

Bij de omvorming van de bosrand worden alle hoogstammige bomen gerooid en vervangen door struiken. Deze struiken worden dan om de vijf jaar afgezet tot op ongeveer 10-20 cm boven de grond. Uit de overgebleven stronken groeien terug nieuwe scheuten die voor een ‘nieuw’ bos zorgen. Deze beheersmethode zorgt ervoor dat er meer licht in het bos komt en daardoor komt dat ook de biodiversiteit ten goede.

Bij de uitdunning van het centrale deel wordt er telkens een deel van het bos gerooid en onmiddellijk erna heraangeplant met nieuwe bomen. Dit is nodig omdat het centrale deel van het bos voornamelijk uit exoten en niet duurzame boomsoorten bestaat en die kunnen dan vervangen worden met inheemse duurzame soorten. Dit gebeurt gefaseerd zodanig dat we steeds een bos blijven behouden. De buren kregen de kans om mee te bepalen of de bosrand in één keer of gefaseerd zou omgevormd worden, waarbij de buurtbewoners duidelijk hebben gemaakt dat ze dit gefaseerd wilden. Begin dit jaar werd de eerste bosrand (kant Berkenlaan) gerooid en nu is de tijd aangebroken om struiken aan te planten. Buurtbewoners hebben nu zaterdagmorgen de eerste boompjes aangeplant, samen met schepen Inge Bossuyt en OCMW Voorzitter Dominique Windels .

(LO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.