Ecologische begrazing van grasland bij wzc Heilige Familie: “Schapen brengen ook rust”

Personeel en een bewoner van wzc H. Familie, samen met schapenfokker Dimitri Devos en zijn Border Collie bij het paneel dat uitleg geeft over het schapenras Hampshire Down en over ecologische begrazing.©BR1 BRU
Personeel en een bewoner van wzc H. Familie, samen met schapenfokker Dimitri Devos en zijn Border Collie bij het paneel dat uitleg geeft over het schapenras Hampshire Down en over ecologische begrazing.©BR1 BRU
Redactie KW

Sinds vorige week grazen een drietal schapen van het ras Hampshire Down op het grasveld van woon-zorgcentrum Heilige Familie. Op die manier wil het woon-zorgcentrum inzetten op ecologische begrazing van het grasland. Daarnaast werd ook een ecologische moestuin aangelegd. Het project is een samenwerking tussen het wzc en Lamslounge Kuurne en moet voor rust en bezinning zorgen bij de bewoners van het woon-zorgcentrum.

Dimitri Devos, stichter van schaapskooi Lamslounge Kuurne, is erkend fokker van het Hampshire Down schapenras met stamboek. Hij is een van de 26 Belgische kwekers van dit ras. Eerder dit jaar diende Dimitri op zoek te gaan naar een nieuwe weide voor zijn dieren. Hij liet zich hierbij inspireren door de schapen zelf die al meermaals hun voorkeur kenbaar hadden gemaakt.

“Toen de dieren in hun oude weide stonden, was het mij al meermaals opgevallen dat de schapen steeds geïnteresseerd richting het onbenutte grasland achter het woon-zorgcentrum Heilige Familie van de vzw Zorg en Welzijn stonden te staren”, vertelt Dimitri. “Ook zelf zag ik mogelijkheden om mijn groeiende kudde schapen onder te brengen op dat stukje grasland.”

We geloven in het heilzame en rustgevende effect van natuur en dieren

“Het eerste contact met vzw Zorg en Welzijn verliep alvast goed. De vzw was meteen overtuigd dat de ecologische begrazing van de schapen een meerwaarde zou betekenen voor het grasland. Momenteel zijn twee ooien en een dekram terug te vinden op het grasveld, maar in de eerste week van februari zullen daar ongetwijfeld enkele lammetjes aan toegevoegd worden want de twee ooien zijn zwanger”, weet Dimitri.

Dimitri staat er gelukkig niet alleen voor bij het hoeden van de schapen. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn trouwe viervoeter: een Border Collie, de schapendrijver bij uitstek.

Goudfazanten

“De schapen krijgen binnen enkele weken het gezelschap van enkele goudfazanten”, gaat Dimitri verder. “Eigenlijk is het grasland groot genoeg om er een tiental schapen op te houden.”

De Hampshire Down is een vrij groot, sterk en stevig gebouwd vleesschaap met een vriendelijke en unieke uitstraling. Het land van herkomst is Engeland. Het ras werd erkend in 1861 door The Royal Agricultural Society en werd voor het eerst ingevoerd in België in 1948.

De plaats waar de schapen nu grazen, is ook een leuke plaats waar bewoners van het wzc en hun bezoekers even naartoe kunnen wandelen. “Er komen ook nog bankjes waar men kan plaatsnemen”, reageert men vanuit vzw Zorg en Welzijn.

“Naast de schaapsweide zijn ook de eerste spadesteken gebeurd voor de splinternieuwe moestuin die in 2021 aangelegd wordt. We geloven immers in het heilzame en rustgevende effect van natuur en dieren voor de mens, en in het bijzonder voor onze bewoners”, zegt de directie.

Wie een bezoekje brengt aan de weide zal meteen gecharmeerd zijn door het schattige schapenras. Stiekem wordt reeds uitgekeken naar het nieuw leven dat zich in de vroege lente zal aanbieden. Aan het grasland is eveneens een infopaneel terug te vinden waarop meer informatie staat over ecologische begrazing en over het schapenras zelf.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier