Duurzame peukenzuilen verschijnen in uitgaansbuurt

Met het actieplan wil de stad inzetten op preventie, sensibilisering en de uitvoering van structurele aanpassingen.© JRO
Met het actieplan wil de stad inzetten op preventie, sensibilisering en de uitvoering van structurele aanpassingen.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Eind april kwam Stad Oostende met een actieplan op de proppen tegen rondslingerende sigarettenpeuken. Als test komen er nu drie duurzame peukenzuilen in de Langestraat.

Met het actieplan wil de stad inzetten op preventie, sensibilisering en de uitvoering van structurele aanpassingen. “Er werden 180 afvalkorven voorzien van peukenringen”, vertelt schepen van Openbaar Domein, Björn Anseeuw (N-VA). “Naast de peukenzuilen in de Langestraat komen er ook nog vijftien verhoogde peukenzuilen ter hoogte van de trappen richting strand.”

Zakasbak

“Vooral de uitgaansbuurt kwam naar voor als een plaats waar veel sigaretten op de grond belanden”, weet schepen Maxim Donck (N-VA). Voor de peukenzuilen gaat de stad in zee met Fresh Tray Services. De firma staat in voor de plaatsing, het ledigen en het onderhoud van de zuilen.

Een externe firma recycleert de peuken tot een spuitbaar granulaat en worden nadien gebruikt om de containers voor het inzamelsysteem te maken. Bovendien worden er van het granulaat ook zakasbakjes gemaakt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.