Duo gebruikt honing in nieuw Snaaskerks biertje: “Bijen helpen bier brouwen”

Bijen helpen Steven (links) en Helmut bij het brouwen van hun bier. © TVA
Redactie KW

In het lieflijke dorpje Snaaskerke werken Steven Verhaeghe en Helmut Willems hard door om na de zomer een nieuw bier te lanceren. Hierbij werken ze met verloren gewaande hoppe en spelen bijen een belangrijke rol. “In plaats van suiker aan het brouwproces toe te voegen, opteren we voor natuurlijke honing”, licht Steven een tipje van de sluier.

Gistel heeft met ‘Ghistelnoare’ al een eigen artisanaal bier, deelgemeente Snaaskerke blijft niet achter. Vrienden Steven (48) en Helmut (42) zijn volop bezig om tegen oktober hun nieuwe creatie op de wereld los te laten. Het duo gaat daarbij prat op een zeer opvallend brouwproces.

“Het begint bij de hoppe. Wij maken gebruik van de soort ‘Groene Belle’. Dit type is afkomstig uit Aalst – de geboortestreek van Dendermondenaar Helmut – en werd voor het laatst beschreven in de jaren 1950. Maar in 2012 ontdekten leerkrachten van het Koninklijk Lyceum van Aalst dat een gespecialiseerd instituut in Slovenië nog beschikte over de oerstam van de ‘Groene Belle’. De Aalstenaars konden zo de hoppe nieuw leven inblazen en wij gaan deze nu gebruiken. Het gaat om een bitterhop die we aan het begin van het brouwproces zullen toevoegen.”

Leraar hotelschool

Steven is leerkracht aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Hij is de zoon van de oprichters van het bekende Oostendse adresje De Vlasschaard. Hij volgde daarenboven een opleiding tot imker bij vereniging De Kustbie van dorpsgenoot Daniël De Rycker. Zo komen de bijtjes te pas aan het brouwproces.

“Onlangs moest ik in Oostende een bijenvolk gaan weghalen en zij kregen een plekje in mijn tuin. De honing die zij zullen produceren, voegen we samen met die van enkele bijenvolken die ik staan heb in de Ardennen, bij een collega van Ter Groene Poorte. De honing voegen we toe bij het gistingsproces. Een prachtig natuurproduct dat zal zorgen voor lekkere toetsen in het bier. Uiteindelijk komen we uit op een tripel van hoge gisting met een alcoholpercentage van zo’n 8,5 procent.”

We hopen ons bier eind dit jaar te kunnen voorstellen

Het duo is nu volop aan het bouwen aan een brouwinstallatie in Stevens tuin. Helmut is netwerkbeheerder en zal zijn informaticakennis gebruiken om het bierproces te sturen. “Elke graad, elke minuut is van groot belang”, benadrukken de twee. “Achteraan de tuin van Steven bouwen we dus een microbrouwerij. We hebben toelating van het federaal voedselagentschap FAVV om vanaf 1 september commercieel te gaan brouwen om tegen eindejaar het eindproduct op de wereld los te laten. In het najaar zou ook de nieuwe dorpswinkel van Snaaskerke haar deuren openen en er zijn plannen om te gaan samenwerken. In de brouwerij in de Haverstraat zal je het bier eveneens kunnen proeven en ook honing kunnen verkrijgen. In een gezellige gelagzaal zal iedereen kunnen kennismaken met onze natuurproducten en eigen creaties. Wat de naam van ons bier is? (knipogen) Ach, dat houden we nog heel even geheim.”

(TVA)