Dode zeezoogdieren spoelen aan op het strand van Koksijde

© JT
© JT
Redactie KW

Zaterdag is de brandweer van het korps van Koksijde-Oostduinkerke drie keer moeten uitrukken naar het strand voor het opruimen van dode aangespoelde zeezoogdieren. Zaterdagmiddag spoelde een dode bruinvis aan op het strand. Het kadaver vertoonde verwondingen aan de vinnen en de kop. Zaterdagnamiddag spoelden dan nog eens twee dode zeehonden aan waarvan één in staat van ontbinding.

Dit gebeurde ter hoogte van de Zeedijk in Koksijde en de De Wittelaan in Oostduinkerke. De kadavers werden meegenomen door de brandweer, waarna ze waarschijnlijk zullen worden onderzocht. Wanneer de dieren in vergaande staat van ontbinding zijn, kan er helaas geen doodsoorzaak worden bepaald. Bruinvissen zijn soms het slachtoffer van bijvangsten of zelfs van predatie van grijze zeehonden waarna ze dood op de stranden aanspoelen.

In 2019 spoelden 51 bruinvissen aan op de stranden waarvan meer dan de helft in vergaande staat van ontbinding. De bruinvis is de meest voorkomende walvisachtige van de Noordzee. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) staat sinds het begin van de jaren ’90 in voor de coördinatie naar de strandingen en de doodsoorzaak van zeezoogdieren in België. Met medewerking van Sealife Blankenberge en de universiteiten van Luik en Gent stelt het KBIN ieder jaar een rapport op van deze strandingen.

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.