Diksmuide maakt zich klaar voor internationale groen- en leefmilieuwedstrijd ‘Entente Florale Europe 2021’

Het startschot van de wedstrijd werd dinsdag symbolisch gegeven met de aanplanting van een boom op de Grote Markt. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Stad Diksmuide neemt deel aan de Europese groen- en leefmilieuwedstrijd ‘Entente Florale Europe’, een wedstrijd waarin Diksmuide het opneemt tegen dorpen en steden uit Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Hongarije en Ierland.

“De VVOG, de Vereniging Voor Openbaar Groen, selecteerde onze stad voor de groen- en leefmilieuwedstrijd Entente Florale Europe 2021 tijdens de finale van de jaarlijkse Openbaargroenawards in 2020. Een hele eer, want de VVOG is onder Vlaamse milieu- en groendiensten een klinkende naam”, vertelt schepen voor Parken en Plantsoenen Martin Obin.

Internationale jury

“Het thema van de wedstrijd is Leefbare Stad en de internationale jury komt op woensdag 29 juni naar Diksmuide waar ze onze stad quoteert op tien verschillende disciplines zoals groene ruimtes, vaste- en seizoensbeplantingen, planning en ontwikkeling, landschap, participatie, milieueducatie, bebouwde kom, toerisme en vrije tijd en dergelijke meer.”

Het internationale gezelschap trekt die dag naar verschillende locaties in Diksmuide, waar stadsmedewerkers telkens meer uitleg geven bij de verschillende thema’s. “Groen en leefmilieu kunnen immers vervlochten worden met heel wat andere thema’s en diensten. Zo zet de dienst Toerisme al een tijdje extra in op de promotie van onze waterrijke omgeving en hebben diensten Mobiliteit of Ruimtelijke Ordening een directe impact op het Diksmuidse groen en leefmilieu”, aldus burgemeester Lies Laridon.

“Ook de stationsomgeving krijgt, naast de reeds uitgevoerde vernieuwingen in de Bortierlaan, nog een grondige make-over met de aanleg van een ruime parking en fietserstunnel. Naast een stop aan de Grote Markt volgen in de voormiddag nog uiteenzettingen in het stadhuis, bij de dienst Toerisme, het Vestingspark/stationsomgeving, de 3-mussen, het onthardingsproject bij het postgebouw, de Noordvesten en de 4AD.”

’s Namiddags trekt de groep dan na een bezoek aan de IJzertoren, richting IJzerboomgaard, Lampernisse, het natuurreservaat in Stuivekenskerke, het Duits kerkhof in Vladslo en de Blankaart in Woumen.

Aanplanting boom

“De Diksmuidse deelname aan de Entente Florale Europe is een hele eer, aan het bezoek van de jury gaat dan ook een maandenlange voorbereiding vooraf.”

Het startschot van de wedstrijd werd dinsdag symbolisch gegeven met de aanplanting van een boom op de Grote Markt, die een blijvend bordje krijgt met verwijzing naar de wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier