Delphine Beun als nieuwe milieuambtenaar van Oostende

Delphine Beun is de nieuwe milieuambtenaar van de stad.©Peter MAENHOUDT
Delphine Beun is de nieuwe milieuambtenaar van de stad.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Jacky Dereu zwaaide pas af als milieuambtenaar in Oostende. Ondertussen is zijn opvolgster al aan de slag: Delphine Beun staat te trappelen om haar stempel te drukken op het Oostendse milieubeleid.

Delphine Beun (24) uit Oostende studeerde pas af. “Ik heb rechten gestudeerd en trok daarna naar Finland, waar ik nog een tweejarige bijkomende opleiding heb gevolgd”, vertelt ze. “Mijn major was environmental law and policy en dat combineerde ik met climate change law . Ik ben nog maar pas terug in België, ik ben dus bijna letterlijk in deze nieuwe job gevlogen.” ( lacht )

“Mijn interesse in alles wat met milieu te maken heeft, is gegroeid. Ik reis heel graag en hou van wandelingen in de natuur. Zo heb ik al een redelijk deel van de wereld gezien. Dat is altijd blijven hangen. Tijdens mijn studies in Gent kon ik het vak milieurecht volgen. Ik heb daar ontdekt dat dat iets was dat mij echt wel ligt. En zo is dat verder en verder geëvolueerd.”

“Wat mij zo aantrok in deze job? Eerst en vooral het juridische aspect, zoals de omgevingsvergunningen”, gaat Delphine verder. “Daarnaast is er ook de kans om mee je stempel te drukken op het Oostendse milieubeleid. Ik moet zeggen dat ik in deze eerste dagen al gemerkt heb dat er een heel goede samenwerking is tussen de verschillende diensten.”

Er zijn heel wat uitdagingen in Oostende als milieuambtenaar. “Ik denk dan aan iets wat bij de inwoners direct bekend is, en dat is de meeuwenproblematiek. Ook de overvolle vuilniszakken op het strand, de sigarettenpeuken, zwerfvuil in het algemeen dus, staan hoog op de agenda. Ik richt me ook tot de industrie: het lozen van afvalwater waar dat niet mag, bijvoorbeeld. Iets waar ik me ook erg in interesseer is of de omgevingsvergunningen wel worden nageleefd. Om de leefomgeving aangenaam en gezond te houden, is het belangrijk dat de voorschriften gevolgd wordt. En tot slot kijk ik ook uit naar het inrichten van natuurgebieden de komende jaren.”

Eerste job

“Dit is mijn eerste job. Het is aanpassen, zeker na twee jaar in het buitenland, al ben ik dat wel gewoon. Ik heb ook op Erasmus gezeten en zo, dus die aanpassing verloopt vlot. Door corona is het allemaal niet evident, dat staat wel vast. De vorige milieuambtenaar is al met pensioen, waardoor ik ook meteen alle telefoontjes krijg. Nu is het dus nog even inwerken. Maar ik kijk er naar uit, want ik ben ervan overtuigd dat het heel boeiend wordt.” (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.