De Watergroep maakt met pilootproject drinkwater uit regenwater:“Hebben geen watertekort meer”

© foto LO
© foto LO
Redactie KW

Op de afgelegen boerderij van Kristof Desmet en Gudrun Descamps in Stasegem staat sinds 2020 een waterzuiveringsinstallatie van De Watergroep. Het pilootproject maakt drinkbaar water van regenwater. “We waren tot nu toe altijd afhankelijk van bodem-, bron- of flessenwater”, zeggen Kristof en Gudrun.

In 2020 startte De Watergroep met een proefproject bij landbouwer Kristof Desmet in Stasegem om van bodemwater drinkbaar water te maken. “Onze boerderij ligt te ver afgelegen van het waternet. Een aansluiting tot aan onze woning is schier onmogelijk. We hebben al enkele keren De Watergroep geïnformeerd over watertekort in de zomer.”

Passie voor veeteelt

“Daarna hebben ze ons aangesproken over hun pilootproject om regenwater te zuiveren tot drinkwater. We zijn daarin meegegaan omdat een wateraansluiting dus niet mogelijk blijkt”, duidt Kristof Desmet (41), die van opleiding mechanicus is en landbouwer in bijberoep.

“Ik ben een boerenzoon en heb een passie voor de veeteelt. We hebben ongeveer een 50-tal runderen: koeien en kalfjes. In drogere periodes was het soms moeilijk om hen water te geven.” Kristof runt samen met zijn vrouw Gudrun Descamps (40) de boerderij.

“Het was voor ons huishouden met twee zonen jarenlang behelpen met flessenwater uit de winkel. Er zijn ook veel liters water nodig voor het melkpoeder van onze kalfjes. Dit pilootproject is een echte zegen geworden”, aldus Gudrun.

Geen watertekort meer

Bij de voorbereidingen van het project kwam wel een en ander kijken. “Op ons erf werden twee regenwaterputten van elk 20.000 liter geïnstalleerd, alle dakgoten werden vernieuwd en er werd een testcontainer geplaatst”, vertelt het echtpaar.

“De installatie die hier staat, is een testinstallatie waarbij vier verschillende waterzuiveringstechnologieën met elkaar worden vergeleken. Op basis van robuustheid, waterkwaliteit en energie-efficiëntie zal dan een finale keuze gemaakt worden en die technologie zal een plaats krijgen in de woning van Kristof”, zegt Evelyn De Meyer, projectmanager van De Watergroep.

“Dit pilootproject is een echte zegen geworden”

“Ons verbruik lag tussen de 350 en 550 liter per dag. Door de regenputten hebben we een beetje voorraad. Dat water wordt naar de container gestuurd waar de technologie zich bevindt en doorloopt een heleboel procedures via parameters: sensoren, temperatuur, kwaliteit, waterstalen, enzovoort. Elke drie weken komt er daarvoor iemand langs. Daarna gaat het water naar een buffervat”, aldus Kristof.

“Het buffervat bevat altijd 300 liter. Als het zakt tot 150 liter, produceert de technologie opnieuw water. Dat blijkt voldoende om de droge periodes te overbruggen. En niet onbelangrijk: het gezuiverde water is echt lekker. Als de kostprijs nu nog meevalt, zijn we helemaal tevreden”, aldus Gudrun.

“We zijn de eerste particulieren die deze technologieën mogen testen. En het werkt, want sinds de start van het project hebben we nog geen watertekort gehad. Het is een grote zorg minder.”

Het project loopt nog tot juni 2022. Het is de bedoeling om de vergaarde kennis van deze testinstallatie toe te passen op andere huishoudens die niet zijn aangesloten op het drinkwaternet. Op dit ogenblik zijn dat er nog altijd 40.000 in West- en Oost-Vlaanderen.

(PVH/ foto LO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier