De Panne start met diervriendelijke oplossing om duivenpopulatie onder controle te houden

De duiven krijgen voeding als contraceptieve behandeling zonder gevaar voor andere soorten.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
De duiven krijgen voeding als contraceptieve behandeling zonder gevaar voor andere soorten.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zoals in heel wat gemeentes wordt ook De Panne geconfronteerd met overlast en klachten ten gevolge van een te grote duivenpopulatie. Maar nu pakt De Panne uit met een duurzame en diervriendelijke oplossing om het probleem aan te pakken.

Stéphane Buyens, schepen van Dierenwelzijn, Natuur & Duurzaamheid: “Het lokaal bestuur krijgt regelmatig klachten over duiven. Er zijn heel wat rust- en nestlocaties waar duivenpoep zich opstapelt met geurhinder en schade tot gevolg. Een aantal plaatsen werd ondertussen aangepakt voor wat betreft de broedgelegenheid, maar de duivenpopulatie blijft toenemen en dus blijft ook de bijhorende overlast een feit. We hebben een aantal alternatieven afgewogen, maar we hebben uiteindelijk bewust gekozen voor een duurzame en diervriendelijke oplossing.”

Snelle resultaten

“Daarvoor zijn we in zee gegaan met de firma Vets For City Pigeons. Zij bieden een diervriendelijke, duurzame totaaloplossing aan en zullen ons professioneel begeleiden. De aanpak van Vets For City Pigeons is uniek en opgebouwd rond R-12, een geneesmiddel met contraceptieve werking. Het project staat volledig onder begeleiding van ervaren dierenartsen die het project opstarten, opvolgen en evalueren. Dankzij een doeltreffende aanpak en een constante monitoring garanderen zij meetbare, zichtbare en snelle resultaten. Met voeding als contraceptieve behandeling zonder gevaar voor andere soorten denk ik dat de eerste stap gezet is naar een duidelijk beheer voor deze populatie. En nu hopen we dat de duiven dit lekker vinden!”

Monitoring

De komende weken gaat deze firma alvast aan de slag met een eerste monitoring om de grootte van de duivenpopulatie te bepalen en in kaart te brengen waar de duivenkolonies zich bevinden. Op basis daarvan kan dan de gepaste strategie uitgerold worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.