De gierzwaluw maakt zijn comeback in Zwevezele

De gierzwaluw is terug van weggeweest in Zwevezele. Deze zeldzame vogels kozen de voorbije jaren graag voor de oude sporthal in Zwevezele als broedplaats.

Vorig jaar werden de dieren in vol broedseizoen echter opgeschrikt door bouwwerken. Na overleg binnen de gemeente werd nu een constructieve oplossing uitgewerkt, en mét succes.

Verstoord door bouwwerken

De buurtbewoners van de Kasteelstraat in Zwevezele trokken vorig jaar zelf aan de alarmbel toen bleek dat de bouwwerken aan de oude sporthal, die in vol broedseizoen van start gingen, de broedende gierzwaluwen wegjoegen. De natuurinspectie werd er zelfs bijgehaald. “Het gemeentebestuur pakte het probleem echter serieus aan. Na overleg met Natuurpunt De Torenvalk, kon de technische dienst van de gemeente houten broedkasten plaatsen bij de sporthal. Het broedseizoen van 2013 bleek echter verloren”, legt Dany Depauw van natuurvereniging Natuurpunt De Torenvalk uit.

Gierzwaluwen, genoemd naar het gierende geluid dat ze maken tijdens het vliegen, zijn unieke dieren. Genoeg redenen dus om niet bij de pakken te blijven zitten. Het gemeentebestuur en Natuurpunt De Torenvalk gingen eind vorig jaar verder met het uitwerken van een constructieve oplossing voor de gierzwaluw. Ook de werkgroep sportparken, een verzameling van verschillende verenigingen die zich inzet voor meer natuur rond de sportparken in de gemeente, werd bij dit project betrokken.

Dankzij lokgeluiden

“Uiteindelijk kon Walter Herman, voorzitter van de Wingense milieuraad, een broedkast uitwerken met een ingebouwde luidspreker die lokgeluiden laat horen. Zo hoopten we de gierzwaluwen vanaf april te kunnen verleiden om terug in Zwevezele te komen broeden. En met succes! Kort na het ophangen van de kasten werden de eerste gierzwaluwen al gespot rond de sporthal”, gaat Dany Depauw enthousiast verder.

Nu nog afwachten hoe het broedseizoen uitdraait, maar de terugkeer van de gierzwaluw lijkt nu al een succes.

(KDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.