De Gavers toont het leven onder water nu nog beter

Opening van de NME-zone, met gedeputeerde Carl Vereecke en medewerkers van provinciedomein De Gavers. © LLV
Redactie KW

Zondag veranderde het Provinciedomein De Gavers in een zoo: een gezellige beestenboel vol met leuke natuur- en avonturenactiviteiten. Dit naar aanleiding van de Open Gaversdag en de opening van de nieuwe natuur- en milieueducatiezone.

De natuur- en milieueducatiezone (NME-zone) is volledig afgewerkt. Ze bestaat uit een nieuwe poel met rietkraag en schepponton en een kijkwand waar bezoekers onder de waterspiegel het waterleven en de vijverbodem kunnen bekijken. Verder is er ook een bergruimte, een educatieruimte, een uitkijkpunt en een botanisch grasland voorzien waar veldwerkpakketten rond ecologie kunnen gegeven worden. In totaal gaat het om zo’n 5.500 m², de NME-zone ligt op de plaats van de voormalige botenparking.

De nieuwe zone werd geopend door gedeputeerde Carl Vereecke. “Bij de verschillende elementen werd rekening gehouden met integrale toegankelijkheid. Het is een nieuw hoofdstuk in het mooie verhaal van het Provinciaal Recreatie- en Natuurcentrum De Gavers.”

“Het is een nieuw hoofdstuk in een mooi verhaal” – Carl Vereecke

Gregory Vanassche en Karen Vandendriessche uit Gullegem waren met de kinderen Arnaud (10), Henri (8) en Juliette (5) op ontdekkingstoch in de educatieve zone. Hier poseren ze bij de kijkwand waar je van onder de waterspiegel in de vijverbodem kan kijken.
Gregory Vanassche en Karen Vandendriessche uit Gullegem waren met de kinderen Arnaud (10), Henri (8) en Juliette (5) op ontdekkingstoch in de educatieve zone. Hier poseren ze bij de kijkwand waar je van onder de waterspiegel in de vijverbodem kan kijken.© LLV

De activiteiten op de Open Gaversdag waren onderverdeeld in enkele categorieën:In de jungle’, ‘Op de boerderij’, ‘Insectenboel’, ‘Creatieve duizendpoot’ en ‘Beestenboel’. Gregory Vanassche en Karen Vandendriessche uit Gullegem waren met de kinderen Arnaud (10), Henri (8) en Juliette (5) op ontdekkingstocht in de educatieve zone. Hier poseren ze bij de kijkwand waar je van onder de waterspiegel in de vijverbodem kan kijken. “We zijn ook op het schepponton geweest. Met een schepnet kan je de aanwezige dieren in het water bewonderen”, glunderen de drie kinderen.

Mieke Knockaert en Maxim Vanhoutte (5) uit Harelbeke maken een bijenhotel.
Mieke Knockaert en Maxim Vanhoutte (5) uit Harelbeke maken een bijenhotel.© LLV

Anna Demey uit Roeselare kon de nieuwe vijver voorzien van nieuw leven.
Anna Demey uit Roeselare kon de nieuwe vijver voorzien van nieuw leven.© LLV

Afsluitend was er nog een show met reuze insecten.
Afsluitend was er nog een show met reuze insecten.© LLV

(Peter Van Herzeele/foto’s Luc Laverge)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.