Davy Demuynck van ION in Waregem: “We moeten de klimaatopwarming ernstig nemen”

© HDV
Redactie KW

In een tijd dat de klimaatverandering wereldwijd bovenaan de agenda staat, ontpopt projectontwikkelaar ION uit Waregem zich tot een voortrekker in Vlaanderen voor een gezonder milieu. Het bedrijf bouwde het eerste CO2-neutrale kantorencomplex in ons land en dat leverde applaus op van klimaatexpert en weervrouw Jill Peeters. “We moeten de klimaatopwarming ernstig nemen”, zegt ceo Davy Demuynck (39).

ION is één van de acht bedrijven die in 2019 zijn intrek heeft genomen in het CO2-neutrale kantorencomplex op de hoek van de Vredestraat en de Expresweg (N382) in Waregem. Amper acht jaar na de oprichting runnen ceo Davy Demuynck en zijn collega Kristof Vanfleteren, samen met stille vennoot Paul Thiers, nu een bedrijf met 79 personeelsleden en een omzet van 200 miljoen euro.

Ik ben ervan overtuigd dat Waterfront een iconisch herkenningspunt wordt in Waregem

De zaken gaan prima. Hoop je deze groei te kunnen blijven aanhouden?

“Hoe snel dat gaat, is bijzaak. We hopen wel dat we over een jaar of vijf een toonaangevende speler zijn op de Belgische markt en onze eerste stappen gezet te hebben in het buitenland. Nu is er naast de hoofdzetel in Waregem al een kantoor in Brussel. De komende jaren komt er allicht ook één bij in Antwerpen en we hopen er daarna ook één of meerdere te kunnen openen in de ons omringende landen.”

Je kreeg veel lof voor het CO2-neutraal kantorencomplex. Dat helpt ook natuurlijk bij een verdere groei.

“We zijn daar blij mee, maar wij zien klimaatneutraal bouwen als een maatschappelijke verplichting. Zo kunnen we als onderneming onze bijdrage leveren aan de klimaatuitdagingen die ons te wachten staan. We willen gerust de kar mee helpen trekken zodat nog meer bedrijven in de sector volgen.”

De overheid zal de ecologische regelgeving ook niet snel versoepelen. Was het moeilijk om een CO2-neutraal kantorencomplex te bouwen?

“Het vergde toch wel wat inspanningen. Zo hebben we, mee onder druk van de overheid, beslist om niet meer te investeren in het gebruik van fossiele brandstoffen voor de verwarming van Waregem Business Park. We werken nu met geothermie of aardwarmte. Dankzij 180 boringen tot 75 meter diep krijgen we energie geleverd voor warmte, passieve koude en actieve koude-energie die de temperatuur van de kantoren regelt. Ook voor de rest is er volledige duurzaamheid met onder meer groendaken en overal ledverlichting. De overige uitstoot bij de bouw hebben we gecompenseerd met klimaatprojecten in Afrika waarvoor we ook de nodige attesten ontvangen hebben. Ondertussen schakelen we in ons bedrijfswagenpark geleidelijk aan over op elektrische wagens. We hebben daarvoor ook al tien aansluitingspunten. Ik denk niet dat veel concurrenten van onze omvang dat kunnen zeggen.”

Moet je een beetje een ‘groene’ jongen zijn om zo de kaart van de duurzaamheid te trekken?

“Ik vind van niet. Wie na alle wetenschappelijke rapporten die er de voorbije jaren de revue gepasseerd zijn nog altijd blijft ontkennen dat er een probleem is met de klimaatverandering, is toch wel een beetje wereldvreemd. We moeten de klimaatverstoring ernstig nemen, vind ik. Al moeten we niet dramatiseren. Zelf ben ik realistisch positief. Als we met zijn allen bereid zijn om inspanningen te leveren zie ik het wel goedkomen. Ik ben wel niet het type dat van de daken gaat schreeuwen hoe iemand anders zich moet gedragen, maar met ons bedrijf proberen we wel het goede voorbeeld te geven.”

Wie bij ons start, kan vrijblijvend een conditietest ondergaan. Ook gaan we één keer per maand samen sporten

Op dit ogenblik krijg je veel aandacht met Waterfront, een project in opbouw aan de stadionvijvers.

“Neem het van mij aan dat het dan ook een hele mooie gezichtsbepalende site wordt. Ik ben er zelfs van overtuigd dat dit een iconisch herkenningspunt wordt in de stad, onder meer dankzij de unieke architectuur. De gebouwen zijn zo geconcipieerd dat er nergens voor- of achtergevels zijn. In de twee woontorens komen er 120 appartementen en een hotel met 72 kamers. We doen dit overigens samen met twee partners.”

Je bent licentiaat lichamelijk opvoeding en dat is er aan te merken. Je probeert bij ION je werknemers aan het sporten te krijgen.

“Mijn partner en ik geloven in het belang van een goede gezondheid. Mensen die zich goed voelen, presteren ook beter. Daarom vinden we het belangrijk dat onze personeelsleden de kans krijgen om met steun van het bedrijf hun conditie op peil te houden. Wie bij ons start, kan vrijblijvend een conditietest ondergaan. Ook gaan we met de geïnteresseerden één keer per maand samen sporten. Verder stimuleren we onze mensen ook om over de middag eens een wandeling te maken. We zijn nu ook douches aan het plaatsen zodat wie naar het werk fietst zich ook snel kan verfrissen. Het is overigens geen verplichting om bij ons te gaan sporten. We bekijken niemand scheef omdat hij dit niet doet maar we bieden wel de mogelijkheden aan.”

Is dat bedrijfscultuur nieuwe stijl?

“In West-Vlaanderen zal dat wel zo zijn, maar in Brussel en omgeving is die manier van werken al goed ingeburgerd. Toch zie ik hoe langer hoe meer ondernemers van mijn generatie die er op deze manier tegenaan kijken. We hanteren hier ook geen prikklok en we zijn ook flexibel met onze mensen. Als dat nodig is, kunnen ze al eens thuiswerken. Zelf vragen we dan ook wel eens om extra soepelheid. Ik denk dat deze manier van werken één van de redenen is waarom we vrij vlot nieuwe medewerkers vinden. Zuid-West-Vlaanderen is niet de gemakkelijkste regio om nieuwe mensen te vinden door de zeer lage werkloosheid, maar wij kunnen niet klagen. Onze vacatures raken nog altijd vlot ingevuld.”

Je bent met ION begonnen op je 31ste. Hoe verliep je parcours voordien?

“Ik heb elders ervaring opgedaan die me nu goed van pas komt. Zo ben ik drie jaar aan de slag geweest bij de logistieke groep Katoen Natie van Fernand Huts en daar heb ik mijn plan leren trekken. Van Fernand Huts zelf heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je medewerkers te kunnen motiveren. Daarna ben ik naar projectontwikkelingsbedrijf Eurinpro getrokken, waar Bart Verhaeghe (ook voorzitter van Club Brugge, red.) aan het roer stond. De belangrijkste les die ik daar mee kreeg, was dat je niet te veel doelen op hetzelfde moment moet willen nastreven. Bij projectontwikkelaar Allfin, mijn laatste werkgever voor ik met ION begon, heb ik mijn diplomatieke talenten leren gebruiken.”

Nooit overwogen om een carrière in de sport na te streven met je diploma?

“Neen, ik had niet de ambitie om turnleraar of sportcoach te worden. Toen ik aan mijn studies Lichamelijke Opvoeding begon, wist ik niet goed wat ik wilde worden. Wie weet dat eigenlijk echt op die leeftijd? Ik was toen een echte sportfreak en dat speelde zeker mee in mijn toenmalige studiekeuze. Ik was op dat ogenblik semiprof bij de wielrenners en heb toen zelfs even met Tom Boonen gefietst. Toen ik aan de unief begon, ben ik daarmee gestopt. Ik merkte dat de twee moeilijk te combineren waren. Pas tussen mijn 18de en mijn 23ste is het besef ook gegroeid dat er elders mogelijkheden lagen voor mij. Na mijn universitaire opleiding studeerde ik nog een jaar algemeen management aan de Vlerick Business School in Gent.”

Het was dus niet zo dat je als tienjarige al wist dat je een bedrijf zou runnen?

“Neen, ik kom dan ook niet uit een ondernemersgezin. Mijn vader was textielarbeider en mijn moeder is nog altijd zelfstandig kapster. Hoewel, eigenlijk is een zelfstandig kapster toch ook een ondernemer, alleen op een andere manier. Van haar heb ik wel geleerd dat het belangrijk is dat je vriendelijk bent voor andere mensen in het algemeen en je klanten in het bijzonder.” (Freddy Vermoere)

BIO:

Privé:

Davy Demuynck (39) is getrouwd met Isolde Veys (39). Ze hebben samen twee kinderen: Manon (11) en Amélie (9) en wonen in Anzegem.

Studies:

Davy studeerde Lichamelijke Opvoeding aan de Universiteit Gent. Hij deed er nog een specialisatie sportmanagement bovenop en behaalde nadien nog een master in algemeen management aan de Vlerick Business School in Gent.

Loopbaan:

Hij werkte eerst bij de logistieke groep Katoen Natie van Fernand Huts, daarna bij projectontwikkelaar Eurinpro van Bart Verhaeghe en bij projectontwikkelaar Allfin voor hij zelf samen met Kristof Vanfleteren en Paul Thiers ‘ION’ oprichtte. Het bedrijf in de Vredestraat in Waregem startte in 2011 met twee mensen en telt inmiddels 79 werknemers met een omzet van 200 miljoen euro. Het CO2-neutrale kantorencomplex in de Vredestraat is een belangrijke realisatie. (vfb)

De tips van Davy:

Favoriete horeca-zaken?

“Ik ga vaak naar restaurant Robuust aan de Wortegemseweg in Waregem. Je kunt er lekker en gezond eten en er hangt een gemoedelijke sfeer. Ook Mes Amis aan de Franklin Rooseveltlaan vind ik wel een plek waar je lekker kunt eten. Beide zaken bezoek ik vooral in de week. De snelle bediening is een voordeel. We zijn er ook snel, want ze liggen niet ver van ons bedrijf. Verder gaan we met de collega’s wel eens iets drinken in De Toekomst aan de Desselgemseweg of De Fazant aan de Waregemseweg, twee volkscafés waarvan ik vooral de eenvoud weet te waarderen.”

Favoriete winkel?

“Als sportman ga ik wel eens iets kopen in de sportzaak Del-Sport rechtover onze zaak. Ik had een tijdje geleden nog goede wandelschoenen nodig omdat ik wilde deelnemen aan de 100 kilometer-dodentocht in Bornem en die heb ik daar gevonden. De kwaliteit was prima want ik heb de tocht uitgewandeld.” (lacht)

Favoriete plek?

“Dan denk ik toch spontaan aan de stadionvijvers. In de zomermaanden maak ik wel eens een wandeling door de stad met een klant in plaats van te vergaderen in een lokaal. Dan kom ik graag langs de stadionvijvers. Het is er rustig wandelen en dat laat me ook toe om eens te tonen hoe ons project Waterfront vordert.”

Favoriete evenement?

“Dat is Waregem Koerse, een jaarlijkse hoogdag voor ons bedrijf waarbij we ook klanten uitnodigen in onze loge op de hippodroom. Toch ben ik niet het type dat nadien nog lang blijft hangen in de vipruimte. Liever ga ik dan ‘s avonds met mijn vrouw en onze kinderen samen kijken naar het vuurwerk.”

Favoriete vereniging?

“Dat is de serviceclub Ronde Tafel, waar vooral ondernemers in actief zijn en waar ik dit jaar voorzitter van ben. De leden zijn allemaal jonger dan 40. Het voordeel daarvan is dat de vereniging zich elke keer opnieuw moet uitvinden. Er zijn hele leuke acties en we steunen ook allerlei sociale projecten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier