David Dehenauw voorspelt hitterecords in West-Vlaanderen: “Blijf uit de zon”

© Getty Images
Pieter Lambrecht
Pieter Lambrecht webredacteur KW

Volgens KMI-weerman David Dehenauw zullen de komende dagen ook in West-Vlaanderen hitterecords sneuvelen. “Blijf zeker niet te lang in de zon en probeer jezelf zo goed mogelijk te verfrissen”, zegt de Blankenbergenaar.

“Woensdag en vooral donderdag lijken recorddagen te gaan worden”, aldus David Dehenauw. “Met temperaturen tot 39 en misschien zelfs 40 graden zal de hitte verzengend zijn. Ook aan de kust wordt het bloedheet met temperaturen tot 36 graden.”

Thuiswerken

Binnen blijven is dus de boodschap? “Toch zo veel mogelijk. Mensen die van thuis uit kunnen werken, moeten dat zeker doen. Met de auto dreig je in de file te staan en er kunnen problemen ontstaan op het wegdek. Urenlang in de file staan is sowieso al geen pretje en bij deze temperaturen nog veel minder, al doet een airco natuurlijk veel. Ook op het spoor kan de hitte voor problemen zorgen. Ik probeer de komende dagen zelf ook de verre verplaatsing naar Brussel te vermijden”, vertelt Dehenauw.

“Er zijn heel wat tips tegen de hitte, al blijft het belangrijkste advies om niet te lang in de zon te blijven en jezelf zo veel mogelijk te verfrissen. Water drinken, maar ook je hoofd eens onder de kraan houden. Al doe je dat best niet met ijskoud water, ook van een ponton in zee springen is bijvoorbeeld geen goed idee. Je lichaam moet wennen van de overgang van warm naar koud. Als je toch in de zon komt, smeer je dan heel goed in.”

Droogte

Om je woning fris te houden, verlucht je je huis volgens David Dehenauw best zoveel mogelijk ‘s nachts. “Hou overdag de rolluiken dicht en houd de zon in de mate van het mogelijke buiten. Als je een stenen vloer hebt, is het ook een idee om die met water te besprenkelen. Water onttrekt warmte uit de lucht. Let wel: dit helpt enkel bij stenen vloeren, niet bij parket of tapijt.”

Hoe lang zullen de extreme temperaturen aanhouden? “Vanaf vrijdag zal het weer normaliseren. Het wordt dan tussen 24 en 30 graden. De overgang van heet naar iets koeler weer kan gepaard gaan met fiks onweer, al is nu nog niet te voorspellen waar dat zal toeslaan. Het is wel duidelijk dat de natuur dringend nood heeft aan hemelwater. Volgende week krijgen we weer normale temperaturen, al blijft het ook dan droog“, zo besluit David Dehenauw.

David Dehenauw voorspelt hitterecords in West-Vlaanderen:
© Davy Coghe

Vorig jaar werd Blankenbergenaar David Dehenauw in De Zeewacht/Kust nog geïnterviewd op de Mercator. Herlees dat interview hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.