Coronaveilig wandelpad in opbouw en herstelwerken aan de parking van de Blankaart

De werken op de parking van het bezoekerscentrum. © ACK
Redactie KW

Door corona zoeken veel meer mensen de natuur op. Ook in de Blankaart in Woumen-Diksmuide zag men de voorbije maanden een enorme toeloop van wandelaars. Het is positief dat mensen interesse krijgen voor het natuurschoon maar door de grote hoeveelheid bezoekers liep het zwevend plankenpad schade op. De herstellingswerken zijn aan de gang.

“Het was moeilijk plannen om het zwevende plankenpad ter hoogte van de ‘Keel’ van de Blankaart te vervangen. In de zomer, de beste periode voor dergelijke waterwerken, kon het druk bewandelde pad moeilijk gedurende een maand afgesloten worden”, legt conservator Guido Vandenbroucke uit. “Daarom opteerden we voor het najaar, in de hoop dat de weersomstandigheden het zouden toelaten en om de hinder voor de wandelaars tot een minimum te beperken.”

Dat was uiteraard zonder corona gerekend. “Momenteel passeren er dagelijks nog steeds meer wandelaars dan op een zomerse wandeldag in een normaal jaar. Die moeten nu een omleiding volgen. Dat is niet voor iedereen even eenvoudig zo blijkt uit de verdwaalden die we regelmatig naar het goede pad moeten leiden”, aldus Guido. “De terreinploeg van Natuurpunt onder leiding van Johan Seys werkt hard door om het pad spoedig te kunnen heropenen maar de omstandigheden waarin gewerkt wordt zijn niet makkelijk. Het weer valt momenteel nog enigszins mee, maar de locatie waar het pad heraangelegd wordt, is heel drassig, soms zelfs moerassig en maakt het werk heel zwaar. Maar het enthousiasme waarmee Johan zijn medewerkers aanvuurt, werkt aanstekelijk. Het gaat vooruit! Het pad zal coronaproof zijn: er worden immers uitwijkstroken aangelegd zodat bij een ontmoeting met tegenliggers de anderhalve meter kan gerespecteerd worden.”

Ook werken aan parking

Nog bij het Proviniaal Bezoekerscentrum De Blankaart wordt door de provincie gewerkt aan de parking. “Deze parking wordt gebruikt door iedereen die de Blankaartwandelroute wil stappen in het Natuurpunt gebied”, vertelt Michèle Delbecque, Centrumleider Bezoekerscentra De Palingbeek en De Blankaart. “De parkeervakken krijgen een nieuwe toplaag, de klinkers in de middenbermen worden behouden en waar nodig herlegd. Daarnaast wordt ook de circulatie lichtjes veranderd, de middenbeuk wordt afgeknipt en krijgt een groen einde en de parking wordt ook landschappelijk beter ingebed, passend bij het natuurgebied. Het wordt minder parkachtig, de meidoornhagen worden behouden en er worden er extra aangeplant, zo’n 825 stuks aan plantgoed met ook wilgen, bloemrijke graslandzones en ook enkele veeneiken die de natuurbeleving al op de parking laten beginnen.”

De provincie voert deze werken uit en het project is in handen van de groendienst. De parking zal een hele tijd beperkt toegankelijk zijn. Het bezoekerscentrum en het natuurgebied blijven steeds voor wandelaars toegankelijk vanaf de toegangswegen naar het kasteel. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier