Coronahelden krijgen Heldenbos in Proven

Hilde Decoene op het terrein van de Zonne-arc waar de bomen aangeplant werden. (GF)
Hilde Decoene op het terrein van de Zonne-arc waar de bomen aangeplant werden. (GF)
Redactie KW

In elke Vlaamse provincie komt er een Heldenbos. Voor West-Vlaanderen viel de keuze op Poperinge, meer bepaald op het domein van de Zonne-arc in Proven. Met deze Heldenbossen willen de initiatiefnemers een levend monument creëren voor de helden van de coronacrisis.

Het eerste Heldenbos zou dit najaar aangeplant worden in het Wullebos in Moerbeke, maar door het overweldigende succes van de campagne moesten de initiatiefnemers een beroep doen op lokale overheden, steden, gemeenten en privé-eigenaars om de overige bomen te verspreiden over diverse locaties in Vlaanderen. Het resultaat mag er zijn: de komende weken worden vijf Heldenbossen aangeplant in alle Vlaamse provincies. In West-Vlaanderen gebeurt dat in Poperinge.

De initiatiefnemers droomden van een grootschalige plantactie met duizenden helpende handen, maar helaas beslisten de omstandigheden daar anders over. “Een prachtig vooruitzicht, tot enkele weken geleden de coronacijfers weer begonnen te stijgen. Ondertussen zitten we in lockdown en zagen we ons genoodzaakt alle plantacties af te gelasten”, vertelt Bart Carlier, medewerker van BOS+. De organisatoren plannen wel een bescheiden plantactie wanneer de besmettingsgraad voldoende gedaald is.

“Wat als een bescheiden idee begon, is uitgegroeid tot een grote bebossingsactie”

Hilde Decoene en Willy Lievens leven al meer dan 35 jaar als klimaat oud-strijders op de Zonne-arc in Proven. Gepassioneerd door ‘small is beautiful’ of ‘this is more fun’ ijveren ze voor een energiezuinige samenleving met passiefhuizen, off-grid technieken en experimentele woonconcepten zoals de tiny houses. Ze spelen met zon, wind, water en biomassa. Ze spieken graag bij Moeder Natuur.

Grote impact

“Wat begon als een bescheiden idee om wat boompjes te planten, is uitgegroeid tot een grote bebossingsactie in elke provincie. Fantastisch hoe een positieve boodschap zo’n grote impact kan hebben”, vertellen Kristof Malfait en Ignace Bogaert, bezielers van de Heldenbos-campagne én Bedanktmerci, het burgerinitiatief dat door middel van positieve acties licht in de donkere dagen van de eerste lockdown bracht.

Voor BOS+ symboliseert deze campagne ook hoezeer iedereen in Vlaanderen snakt naar meer groen in hun buurt, zegt Bart Carlier. “Zorg dragen voor onze zorgverleners begint bij het creëren van een gezonde leefomgeving. Met de aanleg van nieuw bos in de vorm van Heldenbossen, dragen we daartoe bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier