Code oranje voor alle Vlaamse bossen en natuurgebieden

© belga
Redactie KW

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft woensdag code oranje afgekondigd voor alle natuurgebieden en bossen in Vlaanderen, omdat ze erg droog zijn en er brandgevaar is. Vuur maken is verboden, de brandtorens worden permanent bemand, en bij brand rukt de brandweer versterkt uit.

Volgens Filip Hubin van het Agentschap voor Natuur en Bos is het extreem warme weer een belangrijke factor voor het afkondigen van code oranje. Wat ook meespeelt is dat de weinige wind die er waait erg droog is, waardoor de natuur nog extra uitdroogt.

“We vragen mensen waakzaam te zijn, en de brandweer te verwittigen als ze iets zien”, zegt Hubin. “Zoek zeker de natuur nog op als je op zoek bent naar verkoeling, maar gebruik je gezond verstand.”

Code oranje is het op één na hoogste niveau van brandgevaar in natuurgebieden. De natuurgebieden en bossen blijven gewoon toegankelijk, wat niet het geval is bij code rood. Of het voor bepaalde gebieden nodig zal zijn om code rood af te kondigen is nu nog niet te zeggen. Maar de situatie wordt uur per uur opgevolgd, aldus Hubin.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.