Chris Loncke kweekt unieke orchidee met de naam ‘Loppem’

Chris Loppem met zijn orchidee 'Loppem', wiens ouders afkomstig zijn uit Taiwan en Frankrijk. "Na zes jaar is er voor het eerst een bloem uit voortgekomen. Al heb ik er wel maar drie weken genot van gehad." © foto BC

Plantkundig werelderfgoed. Dat is hoe Chris Loncke zijn unieke collectie orchideeën omschrijft. De Loppemnaar heeft in zijn serre 800 stuks staan en twee weken geleden is hij vader geworden van zijn derde eigen orchidee, die hij ‘Loppem’ doopte. “Mijn orchideeën zijn geen passie, ze zijn een obsessie.”

Chris Loncke (61) uit de Oude Ieperweg staat aan de vooravond van zijn pensioen. Na nooit één dag verlof te hebben genomen van zijn frambozenkwekerij Frambofruit, geniet hij binnenkort van wat meer rust. “Ik heb 41 jaar in de tuinbouw gewerkt, maar nu is de batterij leeg. Toen ik 21 jaar geleden besliste om frambozen te kweken, was ik nog de enige in West- en Oost-Vlaanderen. Waarom ik het destijds over een andere boeg gooide? Simpelweg omdat er met sla en tomaten geen geld meer te verdienen was.”

Nu hij in de toekomst meer tijd zal hebben, kan de Loppemnaar zich nog meer toeleggen op zijn passie: orchideeën kweken. “Het is eigenlijk nog iets groter dan een passie, het is een obsessie”, geeft hij graag toe.

Kwekerij Sander

Om te weten van waar die liefde voor de orchidee komt, moeten we meer dan 40 jaar terug in de tijd. “Ik ben afkomstig van Diksmuide. Mijn vader was destijds kerkorgelbouwer. Maar hij stierf toen ik tien jaar was en toen ben ik met mijn moeder en broers en zussen naar de Abdijbekestraat in Brugge verhuisd. Daar stonden de orchideeënserres van de familie Sander – veelal mis uitgesproken als ‘Sanders’. Ik zag er de laatste restanten van de serres waarin orchideeën en voornamelijk de soort Cattleya groeiden. Je moet weten, Brugge is nog hét centrum van Europa geweest voor orchideeën. De stad kent op dat vlak een rijke geschiedenis. Maar jammer genoeg is die teleur gegaan.”

Allerlaatste kweker

“Ik ging naar de tuinbouwschool in Melle en koos voor het specialisatiejaar orchideeëncultuur. Ik liep stage bij de orchideeënkwekerij van meneer Vincke, langs de Oostendsesteenweg in Brugge. Dat was de allerlaatste van de vele orchideeënkwekerijen die de stad rijk was.”

Chris was dus één van de allerlaatsten die ervaring heeft kunnen opdoen in de Brugse orchideeënteelt. “Daarna zijn de planten van Vincke openbaar verkocht. Maar dat betekende eveneens het einde van deze prachtige collectie. Maar mijn liefde voor de orchidee is altijd gebleven. De laatste 20 jaar is die helemaal ontplooid.”

Dat is te zien in zijn serre, waar maar liefst 800 orchideeën een thuis vinden. “Ik zoek overal ter wereld naar de orchideeën die ooit in Brugge gekweekt zijn, om ze terug te halen naar hier. Dat is niet altijd evident en dat kost mij dikwijls een pak geld, maar ik heb dat ervoor over. Mijn collectie is zo uniek dat ze plantkundig werelderfgoed is. Ik heb hier zelfs planten staan waarvan ik zeker weet dat het de enigen ter wereld zijn. En ik heb veruit de grootste collectie van Europa. Mijn oudste plant dateert uit1859.”

Naar moeder genoemd

Chris heeft ook zelf al drie nieuwe orchideeën gekweekt. De eerste noemde hij naar zijn moeder Maria Fremout, de tweede naar zijn tante Anna Fremout die hem destijds mee hielp opvoeden en de derde doopte hij naar zijn gemeente. Loppem dus. “Het is het enige plantje op de hele wereld. Het heeft een ‘moderne’ moeder uit Taiwan en een ‘oude’ vader uit Frankrijk. Het heeft zes jaar geduurd vooraleer aan ‘Loppem’ de eerste bloem bloeide. Nu was dat het geval, al heeft ze wel maar drie weken gebloeid. Maar ik ben er ongelooflijk trots op en heb echt van die bloeiperiode genoten.”

“Ik ben bezig met een boek aan het samenstellen. Wie mij nog kan helpen aan informatie over de Brugse orchideeëncultuur, mag mij zeker contacteren. Ik wil alle informatie zeker terug bezorgen.”

Info: chris@frambofruit.be

“Bezoek van professor Desmond Sander uit Tasmanië”

Enkele jaren geleden kreeg Chris speciaal volk over zijn serrevloer. “Desmond Sander, een professor uit Tasmanië, had zijn naam ingetikt op het internet en kwam zo op mijn website terecht. Er bestaat namelijk een plant die naar hem genoemd is. En die heb ik in mijn bezit. Zoals zijn familienaam het al verraadt, is Desmond een afstammeling van het geslacht Sander. Hij herinnerde zich zelf niet echt meer dat er een orchidee naar hem was genoemd. Omdat hij die plant die naar hem genoemd is toch wel eens wou zien, is hij die hier speciaal bij mij in Loppem komen bekijken. Een topervaring!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier