Chantal roept Zuienkerkenaars op om gemeente schoon te helpen houden

Chantal Van Wulpen tijdens de dagelijkse opruimwandeling in haar buurt.
Chantal Van Wulpen tijdens de dagelijkse opruimwandeling in haar buurt.
Redactie KW

Chantal Van Wulpen trekt er al drie jaar dagelijks op uit om het zwerfvuil in haar buurt op te ruimen. De hoop afval in de bermen is er sindsdien niet op verminderd, maar in haar eentje zet ze dapper door. Met haar Facebookpagina ‘Mooimakers Zuienkerke’ roept ze nu anderen op om mee de handen uit de mouwen te steken.

“Ik ben drie jaar geleden begonnen met het zwerfvuil op te ruimen in m’n eigen straat. Als fervente wandelaar kon ik al die rommel gewoon niet meer aanzien”, zegt Chantal (52). Wat begon als een eenmansactie, groeide inmiddels uit tot een Facebookgroep die al meer dan honderd leden telt. Voor Chantal is het een heuse missie geworden: bijna dagelijks trekt ze erop uit. “Steevast gewapend met een afvalgrijper en een paar lege vuilniszakken”, zegt ze. “Maar ondanks al mijn inspanningen, lijkt het probleem alleen maar erger te worden. Ik doe het iedere dag, omdat het iedere dag nodig is.”

Een halve wc-pot

De ene keer stapt ze richting Brugge, de andere keer richting Blankenberge. Maar altijd komt ze thuis met twee volle afvalzakken. “Het gebeurt zelfs geregeld dat een berm die ik nog maar net had schoongemaakt enkele dagen later alweer vol troep ligt. Een frietketel, een halve wc-pot, tapijten, een kapotte kast… Onvoorstelbaar wat je allemaal vindt in de gracht, het is soms echt om er moedeloos van te worden”, zucht Chantal. Ze betreurt het gebrek aan respect. “Mensen stoppen soms met de wagen om mij een hart onder de riem te steken. Maar er zijn er ook genoeg die je voeten van onder je gat zouden rijden. Een milieucamera inzetten en gasboetes uitschrijven, het zal pas baat hebben als er ook een mentaliteitswijziging komt.”

Met haar Facebookpagina wil Chantal daarom ook zoveel mogelijk sensibiliseren. “Wandelen en fietsen in de natuur is leuk, maar na enkele mooie dagen zie je daar direct weer de tol van. Beschamend vind ik het, we hebben zo’n mooie, groene gemeente. Laat ons die toch alstublieft met z’n allen proper proberen te houden”, klinkt het.

Wie wil helpen, kan bij Chantal terecht voor een grijper, handschoenen en vuilniszakken.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.