Camera’s betrappen sluikstorters in Roeselare

© (Foto SB)
Peter Soete

Zwerfvuil en sluikstort vormen al jaren een grote maatschappelijke ergernis. De intercommunale Mirom ondersteunt reeds een tijdje 12 aangesloten gemeenten in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil en gaat nu nog een stapje verder. Camera’s moeten sluikstorters op heterdaad betrappen.

Ondanks veel sensibiliserende campagnes blijft zwerfvuil een hardnekkig probleem. En ook een duur want de maatschappelijke kost om zwerfvuil en sluikstorten aan te pakken, bedraagt maar liefst 24 euro per inwoner. Sinds vorig jaar is er binnen Mirom Roeselare een projectmedewerker ‘openbare netheid’ aan de slag die de gemeentebesturen actief ondersteunt in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. De voorbije maanden is hard gewerkt om een geïntegreerd camerasysteem uit te rollen om hardleerse vervuilers te identificeren en te bestraffen. Afhankelijk van de toepassing wordt gekozen voor een ander type camera en behuizing. Op deze manier zijn de camera’s inzetbaar bij glasbollen, textielcontainers, op parkings, op fietstrajecten en invalswegen.

De camera’s hebben een zeer hoge beeldkwaliteit, een krachtige zoom en kunnen gedurende lange tijd autonoom werken. De camera’s worden al een tijdje ingezet tegen sluikstorten zoals grotere hoeveelheden afval die achtergelaten worden bij glasbollen, op parkings of in grachten. Maar ook automobilisten die bijvoorbeeld een leeg blikje of een leeg pakje sigaretten uit hun raam gooien, ontsnappen niet. De voorbijrijdende wagens in overtreding worden met nummerplaat op beeld vastgelegd en krijgen binnen de kortste keren een boete in de bus. Een geldboete kan oplopen tot 350 euro.

Momenteel zijn er al vier camera’s operationeel maar tegen eind 2018 zullen er dat al tien zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier