Buurderij in Oostende feestelijk geopend

De 'Boeren' met in het midden Teja De Prins, verantwoordelijke van de Buurderij. © GLO
Gillian Lowyck

Op vrijdagmiddag 16 september werd de Buurderij in Oostende geopend. Landbouwers uit de regio bieden er wekelijks hun producten aan. Daarmee opende de twintigste Buurderij in Vlaanderen.

De Buurderij in Oostende vindt plaats in het Sint-Andreasinstituut en heet Steenegoed. Het is een initiatief van Boeren en Buren, een online netwerk dat consumenten (Buren) en producenten (Boeren) samenbrengt op een wekelijkse boerenmarkt, de Buurderij. Via het webplatform kan je bij de landbouwers je bestelling van groenten, fruit, zuivel… plaatsen. Nadien kan je die ophalen op de wekelijkse markt.

Bij een Buurderij staat de ‘korte keten’ centraal. In de korte keten verkoopt de producent rechtstreeks aan de consument. Zo wordt het aantal ‘schakels’ – de distributie, voedselverwerkende industrie… – beperkt. De landbouwer bepaalt daarnaast zelf zijn prijs en zo krijg je een eerlijke prijs voor een eerlijk product.

De landbouwers op de Buurderij in Oostende komen allemaal van maximaal 32 kilometer ver. “Houtave, Zevekote, Leffinge, Ichtegem… Allemaal in de buurt dus”, zegt Teja De Prins, verantwoordelijke van de Buurderij. Bestellen kan elke week, tot en met woensdag om middernacht. Daarna kan je de producten ophalen op de wekelijkse markt in het Sint-Andreasinstituut, telkens op vrijdag van 16 tot 18 uur.

(GLO)