Burgers meten veranderingen in Noordzee op

Redactie KW

Op 22 juni 2015 gaat een vast team van burgerwetenschappers van start met het strandobservatienetwerk SeaWatch-B.

Dat meldt het Vlaams Institituut voor de Zee (VLIZ) donderdag. Doel is om de veranderingen in de Belgische Noordzee op lange termijn in kaart te brengen.

De Noordzee ondergaat onder invloed van het klimaat en de mens heel wat veranderingen, zowel negatieve maar ook enkele positieve. “”Noordzeewater bevat vandaag minder vervuilende metalen, de olieverontreiniging is drastisch teruggeschroefd en purperslakken blijken na dertig jaar afwezigheid onze kust opnieuw te hebben ontdekt”, weet het VLIZ.

Het instituut wil met dit initiatief op een gestandaardiseerde wijze een langetermijndatabank aanleggen. Het meetprogramma is zo opgebouwd dat het door een getrainde burgerwetenschapper op maximum twee uur kan worden uitgevoerd. Rond laag water brengen deze SeaWatchers op een vast gekozen strandtraject een aantal zaken in kaart, zoals de samenstelling van de jonge vis- en krabbenfauna in de branding, de temperatuur, maar ook aanspoelend kunstmatig afval en zelfs archeologische vondsten.

Alle verzamelde gegevens zullen op kwaliteit worden gecontroleerd, opgenomen in een databank en bekendgemaakt via de website www.seawatch-b.be. Vijf SeaWatchers zijn reeds opgeleid en klaar om data te verzamelen. Tegen eind 2015 wil het VLIZ het aantal burgerwetenschappers verdubbelen tot tien. Op termijn zal dit meetprogramma verder worden uitgebreid tot een zo goed mogelijke dekking van de Belgische kust wordt verkregen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier