Bufferzone rond bedrijf met vogelgriep in Stuivekenskerke teruggebracht

De bufferzone rondt het pluimveebedrijf wordt teruggebracht naar 1 kilometer.©type=
De bufferzone rondt het pluimveebedrijf wordt teruggebracht naar 1 kilometer.©type="Seq" annie callewaert ACK
Redactie KW

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft de bufferzone ingeperkt rond de pluimveehouderij in Stuivekenskerke, deelgemeente van Diksmuide, waar onlangs vogelgriep type H5 werd vastgesteld. Analyses hebben bevestigd dat het om een laag pathogene variant gaat. De tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard wordt aangepast naar 1 kilometer.

De besmettingen in het braadkippenbedrijf werden op 17 december vastgesteld toen een licht verhoogde sterfte onder het pluimvee werd opgemerkt. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werd een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard ingesteld, die is nu aangepast naar 1 kilometer.

Dit nieuwe geval bracht het aantal besmettingen bij pluimvee met het vogelgriepvirus H5 in ons land op drie. Eerder werd de hoog pathogene variant vastgesteld op een pluimveehouderij in Menen en bij een hobbyhouder in Dinant. Verder zijn ook besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. In heel het land blijft de ophokplicht van pluimvee gelden, ook voor particulieren.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.