Brugse keersluizen gesloten door het verhoogde waterpeil

Heel wat wateroverlast op verschillende plaatsen in het land. © Foto Belga
Redactie KW

In het westen en het centrum van het land zijn er op verschillende bevaarbare waterlopen verhoogde waterpeilen. Keersluizen rond Gent en Brugge zijn gesloten om de steden te beschermen, meldt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal zaterdagmorgen.

Op het kanaal Gent-Oostende werd zaterdagochtend de keersluis in Beernem gesloten, zodat de binnenstad van Brugge beschermd wordt. “Daardoor is er ook geen scheepvaart mogelijk op het kanaal Gent-Oostende”, zegt woordvoerster Claudia Van Vooren. “Ook de Dampoortsluis in Brugge wordt ingezet om water af te voeren.”

Verder staan ook in Gent alle keersluizen dicht om de binnenstad te beschermen van wateroverlast. Zowel op de Dender als op de Boven-Schelde is er vloedregime. Concreet mogen schepen niet varen op de Dender. Op de Boven-Schelde mogen schippers wel waren, maar ze krijgen wel een waarschuwing mee. In Ninove is boven de Dender de Oudekaaibrug omhoog geplaatst omwille van de hoge waterstanden, daar moet het verkeer een omleiding volgen.

Ook op andere plaatsen nog alarmpeil

Op de Moervaart en de Durme, de bevaarbare waterlopen die vrijdagavond als eerste het alarmpeil bereikten, heeft een aannemer ondertussen een opstopping weggehaald op de Beneden-Durme. “Het waterpeil van de Beneden-Durme is daarop iets gezakt, maar onvoldoende om de pompen opnieuw in gang te steken”, zegt woordvoerster Van Vooren. Een aannemer zoekt zaterdagmorgen naar andere mogelijke opstoppingen.

Aan de oever van de Moervaart werden in de nacht van vrijdag op zaterdag zandzakjes geplaatst om de Lokerse deelgemeente Daknam te beschermen tegen wateroverlast. Het water op de Moervaart en de Durme is ook iets gezakt omdat er meer water via het kanaal Gent-Terneuzen kon en kan worden afgevoerd. In Terneuzen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag de oost- en middensluis gebruikt om te spuien. Ook maakt Waterwegen en Zeekanaal onder meer nog gebruik van het Afleidingskanaal van de Leie om op korte tijd zoveel mogelijk water af te voeren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier