Brugge pakt als eerste West-Vlaamse gemeente uit met een windplan

Brugge telt al 52 windmolens.© Davy Coghe
Brugge telt al 52 windmolens.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge pakt als eerste West-Vlaamse gemeente uit met een windplan. Dat plan bakent drie zones af waar er in de toekomst nog windturbines mogen ingeplant worden. In zijn ambitie om in 2050 een fossielvrije stad te worden, rekent Brugge nog op 25 extra windmolens en op de repowering van de huidige 52 windturbines.

Het Brugs schepencollege heeft deze week het ontwerp van een windplan goedgekeurd, het wordt eind deze maand wel nog aan de gemeenteraad voorgelegd. “Enerzijds verankeren we mogelijke locaties voor windturbines in duidelijk afgebakende zones. Zo zorgen we voor rechtszekerheid voor bedrijven die initiatieven nemen om windturbines te plaatsen. Anderzijds draagt ons windplan bij aan de ambitie om te evolueren naar een fossielvrije stad, waar energie enkel uit hernieuwbare energiebronnen wordt gewonnen”, zegt de Brugse schepen voor ruimtelijke ordening Franky Demon.

Buffer

Zijn stadsdiensten bakenden aanvankelijk acht zones in Brugse industriegebieden en transportzones, langs kanalen en autowegen af, waar windturbines kunnen geplaatst worden. “Die zones hebben we vervolgens afgetoetst aan negatieve randvoorwaarden. Plekken die hinderlijk zijn voor de mens, wegens geluid en slagschaduw, maar ook een te grote impact hebben op dieren (vogels en vleermuizen) en natuurreservaten of op de open ruimte beleving én op beschermd erfgoed, werden geschrapt. We hielden rekening met een buffer van 500 meter ten opzichte van woonkeren. En 300 meter ten opzichte van alleenstaande hoeves. Voor Zwankendamme houden we zelfs rekening met een buffer van één kilometer”, aldus Franky Demon.

Bijgevolg blijven er nog drie zones in Brugge over, waar in de toekomst windturbines zullen toegelaten worden: de Zeebrugse voorhaven, de achterhaven en de zone Blauwe Toren/Pathoekeweg. “Uiteraard is het Vlaanderen dat uiteindelijk beslist of er een windturbine mag gebouwd worden. Maar aanvragen in andere zones zullen wij systematisch negatief adviseren. En als Vlaanderen ons Brugs windplan negeert, staan we klaar om tegen eventuele vergunningen voor de rechtbank te procederen”, klinkt het strijdlustig.

Negatief advies

Deze week gaf het Brugs stadsbestuur alvast een voorwaardelijk gunstig advies voor het plaatsen van drie windturbines in de acherhaven door Electrabel. “Voorwaardelijk, omdat de impact op de vogelpopulaties onvoldoende uitgewerkt is”, zegt Franky Demon. In maart gaf het college daarentegen ongunstig advies voor één windturbine langs de Lodewijk Coiseaukaai door Luminus. Er werden 351 bezwaren en een petitie ingediend tegen dit project. “Terecht, de woonkern van Kruisabeele ligt op minder dan 500 meter. Bovendien kan deze turbine een hypotheek leggen op de repoweringskansen van de rij windmolens aan de westelijke kant van het Boudewijnkanaal”, legt de urbanisatieschepen uit.

Klimaatschepen Minou Esquenet wijst erop dat de CO2-uitstoot in Brugge sedert 2016 al met 10 à 13 procent gedaald is: “Tegen 2030 willen we 40 procent minder CO2 en tegen 2050 moet Brugge fossielvrij zijn. Windenergie is op dat vlak veel belangrijker dan zonne-energie. Want met één turbine kun je evenveel energie opwekken als veertig voetbalvelden vol zonnepanelen.”

Om die klimaatdoelstellingen te behalen rekent Brugge op korte termijn op dertien nieuwe windturbines en op middellange termijn op nog eens vier turbines. “Zij moeten, bovenop de huidige 52 turbines, zorgen voor 424,3 MWh/jaar elektriciteit. Na repowering van de huidige turbines en acht extra windmolens moeten we via deze propere energiebron 598 MWh/jaar elektriciteit opwekken en onze doelstelling halen om tegen 2050 fossielvrij te zijn”, besluit Franky Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier