Bredene krijgt bescherming tegen 1.000-jarige storm

Burgemeester Steve Vandenberghe op de plek waar het in 2013 bijna verkeerd liep: het Maartenssas. © MM
Redactie KW

Zes jaar geleden, in de nacht van 5 op 6 december, ontsnapte Bredene aan een ramp toen een zware storm het waterpeil in de Saswijk tot angstaanjagende hoogtes joeg en bijna voor een herhaling van de watersnood van 1953 zorgde. De ‘Sinterklaasstorm’ legde ongenadig de zwakke plekken in de waterverdediging bloot. Dat Bredene nu bescherming krijgt tegen een 1.000-jarige storm, is voor burgemeester Steve Vandenberghe dan ook een geruststelling.

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) heeft vorige week maatregelen aangekondigd om Bredene te beschermen tegen een 1.000-jarige storm. Een duizendjarige storm is een zeer zware storm, die zich statistisch gezien eens om de duizend jaar kan voordoen. Ter vergelijking: de storm van 1953 was een 250-jarige storm. Bij een duizendjarige storm kunnen zeer hoge golven ontstaan en kan het zeeniveau spectaculair stijgen. Wanneer deze storm zal toeslaan, kan niet voorspeld worden. Dat kan morgen zijn, maar net zozeer over twintig of honderd jaar.

De afdeling Kust van het agentschap MDK (Maritieme Dienstverlening en Kust) is volop bezig om onze kust te beschermen tegen een dergelijke storm. Uit een studie is gebleken dat ook Bredene nog enkele zwakke plekken telt. “Dat maakte de Sinterklaasstorm van 2013 al duidelijk. We werden toen als gemeente met de neus op de feiten gedrukt. Tijdens de Sinterklaasnacht van 5 op 6 december ontsnapte Bredene aan een overstromingsramp”, haalt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a) zich voor de geest.

Geluk gehad

Bredene zette toen preventief een evacuatieplan voor meer dan 2.000 inwoners van de wijk Sas-Slijkens op touw. “Het water kwam tot op 6,33 meter TAW (De Tweede Algemene Waterpassing of de referentiehoogte waartegen hoogtemetingen in België worden uitgedrukt, mm). Net onder het niveau van de ramp van ’53 dat op 6,5 meter lag. We hebben geluk gehad in 2013, zoveel is zeker.”

In 2013 werden we als gemeente met de neus op de feiten gedrukt

Niet zozeer een overstroming vanuit de zee -want de huidige duinenrij biedt hier een goede bescherming- maar langs de haven van Oostende en de laaggelegen Spuikom vormen vandaag nog altijd een bedreiging voor de lagergelegen delen van Bredene. Minister Peeters heeft daarom maatregelen toegezegd om de achterhaven van Oostende, rond het Montgomerydok en de zone tussen het Zeeheldenplein en het Westerstaketsel, beter te beschermen. “Die werken zouden normaal in september 20 moeten van start gaan”, aldus nog Vandenberghe.

Vanuit binnenland

“Het is uiteraard cruciaal dat Bredene beschermd wordt tegen een 1.000-jarige storm. Dat zal ook het geval zijn nadat alle maatregelen zijn getroffen. Ik ben echter ook op mijn hoede voor wateroverlast vanuit het binnenland. Bredene is immers een belangrijk afwateringspunt vanuit de Noord-Ede naar zee.” Dat mocht trouwens blijken in december 2013 toen de situatie aan het Maartensas precair werd.

Om de veiligheid intussen te waarborgen, werden overstromingskaarten opgesteld. “Deze moeten ons toelaten bij aankondiging van een zware storm meteen de nodige maatregelen te treffen”, besluit de burgemeester.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier