Brecht Beheydt uit Veldegem heeft een plantenrusthuis én een plantenhotel in zijn tuin

In de zomer oogt de tuin als een exotisch paradijs met nectarines, citrusvruhten, bananen... en uiteraard ook niet-eetbare planten. © GF
Bieke Cobbaert

Een bed and breakfast in Griekenland, dat was dé droom tot een niet goedgekeurde loopbaanonderbreking roet in het eten gooide. Dus besloot Brecht Beheydt om dan maar het zuiden naar Veldegem te halen en richtte hij thuis een exotische plantentuin in. “Onze reizen staan altijd in het teken van planten.”

Brecht Beheydt (33) is afkomstig van Sint-Eloois-Winkel, maar woont sinds 2013 met zijn partner Wesley Overstraete in de Rembertstraat in Veldegem. Brecht werkt als verpleegkundige in het wzc Herdershove in Brugge, maar start in februari in het wzc Klaverveld in Zedelgem.

In zijn vrije tijd reist hij graag en geniet hij van zijn planten. Al zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden, want Brecht houdt van exotische planten. “Onze reizen staan altijd in het teken van planten. Ik weet op voorhand perfect welke tuinen en kwekerijen ik wil bezoeken. We vertrekken altijd met halfvolle of zelfs lege valiezen en komen thuis met propvolle valiezen vol zaden en stekjes”, begint de Veldegemnaar.

De liefde voor planten zit er al van jongs af in. “Wij ouders hebben een heel grote tuin en als kind deed ik niets liever dan wroetelen in de tuin.”

Griekse droom

Brecht en Wesley zijn echte Griekenland-fans. “We zijn er al 18 keer op reis geweest, telkens naar een andere plaats. Enkele jaren geleden was het ons plan om naar Griekenland te verhuizen en er een bed and breakfast te starten. Ik werkte toen in het revalidatiecentrum Ten Bos in Izegem en vroeg loopbaanonderbreking aan. Maar ik kreeg geen goedkeuring, omdat Ten Bos werd overgelaten. Ik ging ergens anders werken om dan dan drie jaar later opnieuw loopbaanonderbreking aan te vragen. Maar toen was de wetgeving veranderd en kreeg je geen vergoeding meer tijdens je loopbaanonderbreking. Maar ik wou niet puur van mijn spaargeld leven.”

rusthuis voor planten

“We hebben toen hier in Veldegem ons huis gebouwd, maar ik miste een stukje zuiden. Zo is het gekomen dat ik exotische planten begon te kweken. In de winter bewaar en verzorg ik mijn planten in mijn twee serres en in een kamer in ons huis, in de zomer zorgen die planten voor een prachtige exotische tuin.”

Brecht Beheydt bij zijn lievelingsplanten, de citrussen.
Brecht Beheydt bij zijn lievelingsplanten, de citrussen.© Foto BC

“Ik breng mijn zaden vooral mee uit het Middellandse Zeegebied. Door te kweken kwam ik op het idee om een plantenrusthuis te starten. Vaak kopen mensen planten, maar plots zien ze die niet meer graag, hebben ze er geen plaats meer voor of zijn die planten ziek. Om die planten te redden van de composthoop – want planten zijn in mijn ogen ook levende wezens – wil ik die planten proberen te redden en hen een tweede leven geven. Wel enkel kamperplanten en exoten. Anders worden mijn tuin en serres te klein. Ik heb ook een winterhotel in mijn serres, maar dat is echt heel klein, aangezien ik er ook mijn eigen planten in verzorg tijdens de winter.”

Exotische planten kweken, vraagt veel inspanningen. “In de winter verlicht ik van 16 tot 19 uur mijn extra goed geïsoleerde serres en in de zomer bewater ik mijn planten met een ingenieus bewateringssysteem dat ik zelfs kan bedienen vanuit het buitenland.”

Inzicht in exoten

“De meeste van mijn planten kweek ik om zo een beter inzicht te krijgen in hoe mediterrane en exotische planten groeien en bloeien. Dit om de verzorging beter te doen, want al doende leert men. Ik kan uren vertellen over en bezig zijn met mijn mediterrane en exotische planten, want het is echt mijn passie. Ik help ook graag mensen die vragen hebben. Ze mogen mij altijd per mail contacteren”, besluit Brecht.

mediterraplants@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.