Brandweer kan vier varkens redden uit aalput in Klerken, acht dieren overleven het niet

© (Foto JH)
Redactie KW

Bij een incident op een landbouwbedrijf in de Molenweg in Klerken bij Houthulst zijn woensdagavond acht varkens om het leven gekomen. Dat gebeurde toen de roostering in de varkensstal wegzakte. Het speciale dierenreddingsteam (DRT) van de brandweer kon nog vier varkens redden.

Rond 17.15 uur zagen de landbouwers van het bedrijf in de Molenweg hoe één stuk rooster in de varkensstal weggezakt was. Verschillende dieren lagen toen al te spartelen in de aalput onder het rooster. Onmiddellijk belden ze de brandweer op voor hulp. In de varkensstal zaten in totaal 24 varkens van elk zo’n 80 kilo zwaar. Bedoeling was dat ze nog een aantal weken in de stal zouden blijven tot ze een gewicht hadden bereikt van zo’n 120 kilogram, om hen dan te slachten.

“Bij onze aankomst hadden de landbouwers de dieren die niet in de put waren gevallen kunnen evacueren”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe, tevens diensthoofd van het DRT-team van brandweer Westhoek. “Dat ging om de helft van de varkens. Zo’n 12 dieren waren in de put gevallen. Die was gevuld met ongeveer 1 meter 20 aal en was redelijk vloeibaar. Acht varkens hebben het niet overleefd en zijn verdronken. Vier dieren hebben we nog kunnen redden. Daarvoor zijn twee brandweermannen in de put afgezakt en de dieren via mankracht omhoog kunnen tillen waarbij brandweermannen in de stal ze dan omhoog haalden.” De interventie was voor 19 uur afgelopen. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.