Bomen op dorpsplein Wijtschate worden dan toch niet gerooid

Zaterdag zouden op het Sint-Medardusplein in Wijtschate een aantal lindebomen gerooid worden. Toen dit ter ore kwam van de dorpsbewoners, werd op sociale media hard van leer getrokken tegen de bewindsploeg van Heuvelland.

De bomen op het Sint-Medardusplein in Wijtschate worden dan toch niet gerooid. © foto EF

Tot vrijdag laat in de namiddag het bericht kwam dat de bomen pas gerooid worden in de maand juli. Het rooien van de bomen heeft onder meer te maken met de riolerings- en verfraaiingswerken op het dorpsplein van Wijtschate. Schepen Wieland De Meyer wijst er ook op dat een aantal bomen ziek zijn.

“Vorig jaar hebben we al drie dode bomen moeten rooien. De lege plaatsen zie je vandaag al. We voorzien eveneens een nieuwe toegankelijke bushalte waarvoor we twee bomen verwijderen. De rest van de bomen staan heel dicht bij elkaar, dicht tegen de weg en met parkeerplaatsen op de boomspiegel. Dat maakt dat de bomen niet goed kunnen groeien en sterk verzwakken”, aldus de schepen.

“Door de wegenwerken werden een aantal wortels geraakt. Nu zien die bomen er nog goed uit, maar binnen een aantal jaar treedt ongetwijfeld schade op. Dat zagen we ook in Kemmel. Om nieuwe bomen groeikansen te geven en een uniform Marktplein te creëren, werd besloten de bomen te rooien en nieuwe te plaatsen”, legt schepen De Meyer uit.

Goede groeikansen

“De nieuwe bomen komen meer naar binnen op het plein, en met meer tussenruimte. De bomen herplanten tussen de bestaande, is dus niet mogelijk als je ze goede groeikansen wil geven. De timing van werken verandert nogal snel. Deze week zag het ernaar uit dat de bomen snel gerooid moesten worden om de werken op het plein te kunnen laten starten”, gaat de schepen verder.

“Ondertussen is nog een en ander gewijzigd, waardoor we het rooien kunnen uitstellen. Zo zal dit na het broedseizoen kunnen gebeuren, en is er minder tijd tussen het kappen en de nieuwe aanplant“, besluit schepen De Meyer. Bij het rooien van de bomen heeft CD&V Heuvelland alvast serieuze vragen.

“De bomen maken onderdeel uit van het straatbeeld in Wijtschate en heel veel bewoners betreuren dat ze weg moeten. Het roept vooral veel vragen op. Was het echt nodig om al deze bomen te rooien? Zijn de deskundigen van Natuurpunt of Natuur en Bos geraadpleegd? Hoe komt het dat we dit pas twee dagen geleden op Facebook moesten lezen en dat de bewoners uit de lucht vallen?”

Meer betrokkenheid bij beleid

CD&V Heuvelland heeft ook zijn twijfels over de ziekte van de bomen. “Nochtans hebben wij deskundigen geraadpleegd en zouden lindebomen ontzettend sterk zijn en niet echt vatbaar zijn voor ziektes. Het overgrote deel van de bomen lijkt dan ook in perfecte staat. Stel dat er inderdaad een boom ziek was, moeten ze daarom allemaal sneuvelen?”

CD&V Heuvelland hoopt in de toekomst meer betrokken te worden bij het beleid. “Wij werden nooit expliciet bevraagd hierover op de gemeenteraad. Nochtans was er maandag laatstleden een gemeenteraad. Waarom werd hier dan niets over gezegd?” Vele Wijtschatenaars hadden ook problemen met het tijdstip van het rooien van de bomen.

“Deze prachtige lindes zouden gekapt worden in volle broedseizoen en dat hoort niet. Het is nu het broedseizoen en de bomen bloeien wat veel insecten aantrekt die van de nectar leven. Een goed houtvester rooit bovendien bomen in herfst en winter wanneer de sapstroom in rust is en het hout zo beter kan drogen.”

(MD/ foto EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.