Bijenkorven Knokke-Heist verzamelen tot 4 keer meer stuifmeel dan in andere korven

Sedert één jaar engageert de gemeente Knokke-Heist zich voor een educatief en innoverend milieuproject op grote schaal.

De eerste evaluatie van dit uniek bijenproject, gerealiseerd in samenwerking met BeeOdiversity, is hoopgevend. De Knokke-Heistse bijen hebben tot 4 keer meer stuifmeel verzameld dan in de andere korven die BeeOdiversity over heel België heeft verspreid.

De resultaten van het eerste jaar bewijzen dat de gerealiseerde aanplantingen een positief effect hebben gehad op de bestuivers. Alle bijenkolonies hebben de winter goed overleefd. De voedingswaarde van het stuifmeel bleek uitstekend te zijn. De hoeveelheid lag tot 4 keer hoger dan bij projecten waar er geen aanplantingen werden gerealiseerd. Er werden nagenoeg geen bestrijdingsmiddelen teruggevonden. Om het gebruik van pesticiden in en rond Knokke-Heist nog verder te verminderen, wordt door Knokke-Heist en BeeOdiversity een samenwerkingsverband gecreëerd “voor en door de landbouwers.”

Het gemeentebestuur Knokke-Heist ziet in dit project ook een ideale sensibiliseringscampagne. Ze voorziet educatieve en recreatieve activiteiten met als doel de aandacht van inwoners en toeristen te vestigen op het belang van natuurbescherming. Drie hoofdactiviteiten werden ontwikkeld die voor iedereen toegankelijk zijn: een informatiepunt over bijen en biodiversiteit; een bijentuin met aandacht voor biodiversiteit; twee ecotoeristische fietsroutes en één wandelparcours.

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.