Biefstuk-friet

Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Mijn biefstuk-friet achterwege laten om het klimaat te redden? Neen, zover ben ik nog niet. Toch besef ook ik dat er een probleem is. Net zoals ik weet dat ik meer moet bewegen voor mijn gezondheid. Maar het blijft moeilijk om in actie te schieten. Gewoontes verander je niet zomaar. De effecten van de opwarming van de aarde voelen we niet meteen. Geef toe, dat lentezonnetje in februari deed wel deugd. En dat de maartse buien plots stormen blijken, zullen we op een zomerse mei-avond al lang weer vergeten zijn.

De wil is er al, maar de kost voor een beter klimaat blijft hoog

Eén ding wordt duidelijk in dit West-Vlaams dossier over de klimaatverandering: we zullen het niet in ons eentje oplossen. Politici moeten uit hun kot komen. Beslissingen nemen die een verschil maken op lange termijn. Niet in functie van de volgende verkiezingen. Ze zijn zich al bewust van het probleem, maar botsen al te vaak op een muur van hun kieskeurige kiezers. Niemand wil een windmolen in zijn achtertuin. Weinigen willen meer betalen voor hun vliegreis. En zo is het lang wachten op verandering…

Zelf wil ik mijn eetgedrag nog niet aanpassen, maar met een elektrische wagen rijden? Graag! Meer zelfs, ik droom er al van om met een zelfrijdende auto naar mijn werk te tuffen. Dan kan ik ongegeneerd tien minuten langer snoozen en onderweg de krant lezen.

West-Vlaamse ondernemers schreeuwen al jaren dat vernieuwing de enige weg naar de toekomst is

De bedrijven hebben al langer begrepen dat ze duurzaam moeten werken. Ze zien oplossingen in de problemen en zoeken naar innovaties die ook economisch renderen. Zeker West-Vlaamse ondernemers schreeuwen al jaren dat vernieuwing de enige weg naar de toekomst is. Hun rendement is echter nog niet groot genoeg om er ook de consument van te laten profiteren. Ze kampen nog vaak met een traagdraaiende proceduremolen waardoor hun goesting om te vernieuwen niet in één-twee-drie bevredigd kan worden. Daardoor daalt de prijs voor innovatieve en duurzame producten veel te langzaam.

Want de kost voor een beter klimaat blijft hoog. Maar we moeten nu met zijn allen innoveren en investeren vooraleer de rekening te hoog oploopt. De wil is er al, nu nog de biefstuk-friet achterwege laten.

Lees het volledig Klimaat Dossier van KW in de krant van vrijdag 15 maart of hier online.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten