Belofte maakt schuld: opnieuw schapen aan Damse Vaart

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Tussen de Hoekebrug Oost en het veer Kobus, op de rechteroever, zullen vanaf zaterdag zestien houtlanders ingezet worden voor het bermbeheer, zo meldt beheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) vrijdag.

Nochtans zag het er even naar uit dat de schapen volledig uit het landschap zouden verdwijnen. Begin 2015 besliste de provincie namelijk geen schapen meer te laten grazen nadat W&Z had aangegeven niet langer te opteren voor schapen voor het beheer van de bermen.

Vanuit verschillende hoeken kwam protest omdat de schapen al eeuwenlang deel uitmaken van het landschapszicht. W&Z en de provincie bereikten dit voorjaar een akkoord nadat een studie had uitgewezen dat een combinatie van mechanisch beheer en begrazing door een geherderde schaapskudde, met opstart vanaf het najaar van 2016, de beste optie is.

“Belofte maakt schuld: de schapen komen terug”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Dieren Ben Weyts (N-VA). “Van 20 augustus tot midden oktober zullen 16 houtlanders weer hun goede werk doen langs de Damse Vaart.” Vanaf 2017 komt er dan, aansluitend op dit project en als resultaat van de lopende aanbestedingsprocedure, een kudde onder begeleiding van een herder om de bermen van de waterweg te helpen onderhouden.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.