Belgisch Agoria Solar Team wereldkampioen met technologie van Roeselaars bedrijf BO-Solutions

Redactie KW

Het Agoria Solar Team neemt voor de allereerste keer de wereldtitel mee naar huis. Het team heeft 15 maanden lang gewerkt aan de BluePoint, de zonnewagen waarmee ze deelnamen.

Het Belgische team kan met hun achtste deelname de wereldbeker mee naar huis nemen. “Het is echt een ongelooflijk gevoel om hier nu te staan aan de finishlijn, als wereldkampioen!”, vertelt Willem-Jan Claes. Gisteren werd al duidelijk dat het een nek-aan-nek-race zou worden. Tijdens de voorlaatste racedag konden de belgen dankzij een slimme racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken. Met slechts 2 minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag. Het team nam ongeveer 250 kilometer voor de finish de eerste plaats in. “We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid en afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race”, gaat Willem-Jan verder.

Het wereldkampioenschap is een challenge en geen race, dat is deze editie duidelijk geworden. Twee van de teams uit de challenger klasse, waar ook onze landgenoten in deelnemen, vlogen eerder in de race van de baan door een grote windvlaag. Deze ochtend is de voormalige wereldkampioen moeten stoppen door een brand in hun wagen.

Bij deze editie was het opmerkelijk hoe lang de topteams in elkaars buurt bleven. Andere jaren was de afstand tussen de teams na de tweede racedag al erg groot. Dat het WK zo spannend was, komt doordat de verschillende zonnewagens zeer sterk op elkaar lijken en de strategie van de teams gelijkaardig was. Dit veroorzaakte dat de teams hun wagen tot de limiet moesten drijven. Enkele teams gingen ook over deze limiet, wat zware gevolgen had. Door de vele testkilometers van de BluePoint, wist het Agoria Solar Team exact waar hun limiet lag en konden ze op die manier als eerste de finishlijn in Darwin bereiken.

Roeselaarse inbreng

“Wij zijn zo super trots dat we onze ‘stukjes’ hebben kunnen bijdragen om dit jong talent de wereldtitel te laten behalen op de Bridgestone World Solar Challenge 2019, een absoluut privilege. Deze overwinning bewijst nog maar eens dat dit vandaag meer dan ooit een engagement is dat we met zijn allen moeten aangaan. Maar evengoed hopen we hiermee jongeren te laten dromen, te tonen dat je samen meer bereikt en te inspireren om te kiezen voor techniek”, vertelt Bart Vandepitte, zaakvoerder van BO-Solutions uit Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.