België dient klacht in tegen Franse windmolenplannen bij Europese Commissie

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne heeft klacht neergelegd bij de Europese Commissie tegen de Franse plannen om een windmolenpark aan te leggen voor de kust van Duinkerke, vlak bij de Belgische grens.

De Franse windmolenplannen zijn ons land al langer een doorn in het oog: de bewoners van de nabijgelegen kustgemeenten vrezen voor visuele hinder, de haven van Oostende is mistevreden omdat de historische scheepvaartroutes van en naar het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd dreigen te worden.

Haven van Oostende

Begin juli vorig jaar leidde de Belgische regering al een juridische procedure in voor een administratieve rechtbank van Rijsel. Het dossier werd toen ook aangekaart bij de Europese Commissie, omdat België niet werd gehoord toen de locatie van het windmolenpark werd bepaald, hoewel de Europese regels dat wel voorschrijven.

Daarop startte de Commissie met bemiddelingsgesprekken, maar die hebben nog niets opgeleverd, stelt het kabinet-Van Quickenborne. “In de loop hiervan stelden we vast dat er onvoldoende wil langs Franse zijde was om rekening te houden met de rechten van de Belgische kustbewoners, de haven van Oostende en andere belanghebbenden”, klinkt het.

Van Quickenborne heeft nu officieel een klachtenprocedure opgestart. De Europese Commissie heeft drie maanden de tijd om de klacht te bestuderen en al dan niet een gemotiveerd advies uit te brengen. Daarna kan België een klacht indienen bij het Europees Hof van Justitie.

Van Quickenborne benadrukt dat België blijft openstaan voor dialoog met Frankrijk. “Maar deze stap is nodig om onze rechten te vrijwaren”, zegt de Open Vld-vicepremier. “Het is bijzonder jammer dat Frankrijk niet wenst in te gaan op de uitgestoken hand van Belgische zijde.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.