Bekijk hier de videobeelden van de bijzondere redding van de baby bruinvis

Redactie KW

Een politie-inspecteur heeft zondagmorgen een nogal ongewone reddingsactie uitgevoerd. Hij zwom een pasgeboren bruinvisje terug tot bij zijn mama in de Noordzee. “Enorm veel respect voor deze knappe actie”, glundert korpschef Frank Delva van de lokale politie Middelkerke.

Zondagmorgen, iets over 9 uur. De politie van Middelkerke krijgt een melding van een wandelaar die, terug hoogte van de Logierlaan, een dolfijnachtig dier had aangetroffen langs de waterlijn. “De wandelaar had al meermaals geprobeerd om het dier in zee te plaatsen en terug te doen zwemmen, maar dat mislukte keer op keer”, vertelt korpschef Frank Delva van de politie van Middelkerke. “Het beestje spoelde telkens opnieuw aan.”

Pasgeboren bruinvisje

“We contacteerden Sea Life”, aldus Frank Delva. “Zij stuurden op hun beurt iemand van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Die stelde vast dat het om een pasgeboren kalf van een bruinvis ging. Het dier zou het niet overleven als hij niet terug bij zijn mama raakte. De mama was in de verte te zien, zichtbaar op zoek naar haar pasgeboren kalfje.”

Op de Facebookgroep Bruisend Middelkerke werd volgend filmpje gepost:

Geplaatst door Nele Coppens op Zondag 7 juni 2020

Nog enkele pogingen om het pasgeboren jong in zee te drijven mislukten. “Onze inspecteurs Sebastien Verbuecken en Kimberly Gaul waren ter plaatse. Er waren nog weinig opties over om het jonge dier te redden. De tijd begon te dringen. Uiteindelijk besloot inspecteur Verbuecken, een ervaren zwemmer, om het heft in eigen handen te nemen. Hij trok zijn wapengordel uit, liep in zee met zijn uniform en zwom met het pasgeboren bruinvisje onder de arm richting de moeder.”

Dertig meter in zee

Inspecteur Sebastien Verbuecken zwom zo’n dertig meter ver, op zo’n 2.5 meter diepte. “Daar liet hij het kalfje los, waarop het opnieuw richting zijn moeder zwom. Onze inspecteur zwom terug naar het strand en hield er een nat pak aan over. Ik heb enorm veel respect voor zijn reddingsactie”, glundert de korpschef. Dat de politie ook een hart voor dieren heeft, is nog maar eens bewezen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.