https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Aziatische hoornaar gespot… én gevangen in Poperinge

Jan Vandenbroucke © MD
Redactie KW

Imker en voorzitter van de Poperingse Milieu- en Natuurraad (MINA) Jan Vandenbroucke uit de Boescheepseweg ving een Aziatische hoornaar in de omgeving van zijn bijenkasten.

Het betreft de koningin van een soort reuzewespen. Meestal wordt die omschreven als zeer gevaarlijk voor het gewone bijenvolkje. “Ik had gisteren honing geslingerd en waarschijnlijk kwam deze onvoorziene gast kijken of er nog wat lekkers te vinden was. Voor mij is deze wespensoort geen onbekende. Al twee jaar geleden kon ik al gewone werkster-hoornaars vangen op de Schipvaarthoeve hier in Poperinge, waar ik teeltleider was. Maar deze koningin is nu toch uitzonderlijk! Ze is ruim 35 mm lang. Toevallig volgde ik deze week een bijen-event in Huldenberg waar ook deze wespensoort ter sprake kwam”, vertelt Jan Vandenbroucke.

“Als imker moeten we wel alert blijven, maar niet panikeren. Wespen zijn wel roofinsecten en eten vliegen, muggen, rupsen, maar ruimen ook veel dode insecten op. Voor deze indrukwekkende verschijning hoeft de mens niet bang te zijn, maar het is wel aangeraden een voldoende afstand te bewaren voor deze ‘lage brommer’, zoals hij ook wel eens genoemd wordt. Vijand nummer 1 voor de bijen blijft zeker wel de varoamijt”, aldus nog Jan Vandenbroucke.

(AHP-Foto MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten