Architect die Oosterweelknoop ontwarde, buigt zich over bescherming van kustgemeenten na 2050

Alexander D'Hooghe, hier met toenmalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts in 2017, was intendant in het overkappingsdossier voor de Antwerpse ring.©LUC CLAESSEN BELGA
Alexander D'Hooghe, hier met toenmalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts in 2017, was intendant in het overkappingsdossier voor de Antwerpse ring.©LUC CLAESSEN BELGA
Olaf Verhaeghe

Architect en burgerlijk ingenieur Alexander D’Hooghe komt aan het hoofd van een nieuw expertenteam dat het project Kustvisie vorm moet geven. Daarin wordt bekeken hoe de kust en het achterland beschermd moeten worden tegen een hoge en versnelde stijging van de zeespiegel. Alexander D’Hooghe is in ons land bekend als de man die de Oosterweelplooien glad wist te strijken.

De 48-jarige Alexander D’Hooghe, professor, architect en burgerlijk ingenieur, krijgt de leiding over Kustvisie. Dat project bekijkt hoe de kust en achterliggende omgeving beschermd moet worden tegen de stijgende zeespiegel op langere termijn. Het masterplan Kustveiligheid, waar onder meer de stormvloedkering in Nieuwpoort deel van uitmaakt, bereidt ons immers voor op een situatie tot 2050 .

Alexander D’Hooghe geniet in binnen- en buitenland heel wat aanzien. Zo was hij onder meer betrokken bij grote urbanisatieprojecten in de Verenigde Staten, in China, in IJsland en in Zuid-Korea. Een van zijn meest recente doorbraken bereikte hij als intendant van het Antwerpse overkappingsdossier. D’Hooghe slaagde er in 2017 in om de bijzondere ingewikkelde Oosterweelknoop te ontwarren en de drie grootste actiegroepen bij het project te betrekken. Hij werd toen door alle betrokken partners geprezen voor zijn werk en inzet om de verschillende partijen te verzoenen.

Geen Complex Project meer

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) stelt morgen op de Vlaamse regering voor om Alexander D’Hooghe aan het hoofd te brengen aan een nieuw team experten om het Kustvisieproject verder uit te werken op basis van een procesaanpak-op-maat. Daardoor is Kustvisie niet langer een Complex Project.

“De voorbije jaren is gebleken dat het erg moeilijk is om vooruitgang te boeken binnen het kader van het decreet Complexe Projecten”, aldus de minister. “Het publiek vandaag bevragen over iets wat op hoog strategisch niveau en vooral ook ver in de toekomst bevindt, is niet vanzelfsprekend. Kustvisie is nog niet rijp voor zo’n dergelijke publieke bevraging. De inhoud van de onderzoeken zijn nog te technisch, van concrete infrastructuurwerken is nog geen sprake.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier