Animal Rights toont verschrikkelijke beelden uit slachthuis van Torhout

© Animal Rights
Olaf Verhaeghe

Opnieuw brengt Animal Rights schokkende beelden uit een West-Vlaams slachthuis naar buiten. Deze keer gaat het om varkensslachter Van Hoornweder uit Torhout. Animal Rights eist sluiting en een onderzoek naar de wantoestanden. Het bedrijf countert de aantijgingen van de dierenrechtenorganisaties en benadrukt altijd de voorgeschreven procedures te volgen. “Het is gevaarlijk om beelden van dieren te publiceren zonder context”, stelt Philippe Maryssael, hoofd van de kwaliteitsafdeling bij Van Hoornweder.

Animal Rights filmde eerder al in de slachthuizen van Tielt, Izegem en Hasselt. Op iedere locatie bleken de dieren op een vreselijke manier mishandeld te worden. Iedere keer beloofden de slachthuizen beterschap en de overheid maatregelen. Deze nieuwe beelden van 2019 uit het varkensslachthuis van Torhout laten zien dat er nog steeds niets veranderd is. Bij Van Hoornweder worden elk jaar maximaal 650.000 varkens geslacht. Het vlees van de dieren wordt geëxporteerd binnen Europa en naar delen van Azië en Afrika.

video1.0Vimeohttps://vimeo.com/Slachthuis Torhout – full clip – no VOAnimal Rights Nederland & Belgiëhttps://vimeo.com/user478999200pro
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
426240876https://www.animalrights.nl/animal-rights-openbaart-opnieuw-gruwelijke-beelden-uit-een-vlaams-slachthuis https://www.animalrights.nl/het-horror-slachthuis-van-torhout https://www.animalrights.nl/de-misstanden-torhouthttps://i.vimeocdn.com/video/909115289_295x166.jpg295166https://i.vimeocdn.com/filter/overlay?src0=https%3A%2F%2Fi.vimeocdn.com%2Fvideo%2F909115289_295x166.jpg&src1=http%3A%2F%2Ff.vimeocdn.com%2Fp%2Fimages%2Fcrawler_play.png2020-06-15 04:28:45429187333/videos/429187333

“Animal Rights vraagt de overheid hoe het mogelijk is dat na alle ophef over onze eerdere undercoverbeelden, deze misstanden nog steeds voortduren,” verklaart Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout, die stelt dat de beelden werden aangeleverd. De bron(nen) van de video’s worden niet onthuld.

We zien varkens die te kreupel zijn om zelfstandig uit de vrachtwagens te komen of nog net hinkend hun weg naar buiten vinden. We zien varkens met prolapsen, varkens met necrotische wonden, varkens met enorme abcessen en hoogzwangere zeugen. Sommige zeugen aborteren spontaan hun biggen op weg naar de wachtruimte.

Inspectierapporten

Varkens ontwaken weer na verdoving. Varkens leven zelfs nog nadat hun hals is doorstoken. Ze komen schreeuwend bij, ondersteboven-hangend aan een ketting in de slachtlijn, en verdrinken levend in het broeibad. Dat blijkt ook uit de inspectierapporten die Animal Rights in bezit heeft: “Om 14.39 uur stel ik vast dat een zeug terug bij bewustzijn komt net voor ze de broeibak in gaat. Op dat moment was geen personeelslid aanwezig om in te grijpen.” Ook in het Tieltse slachthuis konden we zulke beelden zien.

Uit de opgevraagde inspectierapporten blijkt dat het probleem met verdoving van varkens zeker al speelt sinds 2017. De vertwijfeling en frustratie over deze voortdurende problemen zijn volgens Animal Rights tastbaar in de notities van keurders. “Er is iets structureel mis in de slachthuizen,” zegt Els Van Campenhout. “De directie en medewerkers lijken volstrekt ongevoelig voor het lijden van de dieren, en de overheidsinstanties verantwoordelijk voor het toezicht op de slachthuizen lijken hun werk niet te doen.”

Klacht

Animal Rights dient samen met GAIA een klacht in tegen het slachthuis vanwege de misstanden in de beelden en inspectierapporten. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Het is onze plicht om net zoals tegen de verschrikkingen in het slachthuis van Tielt nu een strafklacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen het varkensslachthuis van Torhout. Blijkbaar was het schandaal van Tielt als wake-upcall nog niet genoeg. Wij roepen de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om onmiddellijk op te treden.”

“De minister beschikt over een arsenaal aan actiemogelijkheden. Zo kan er bij ministeriële beslissing en conform de Europese slachtverordening overgegaan worden tot sluiting”, besluit Els Van Campenhout.

Intern onderzoek

In een persmededeling reageert het slachthuis op de vrijgegeven beelden. Zowel de directie als de medewerkers nemen de zaak en de gemaakte beschuldigingen ernstig en starten een intern onderzoek. “We willen allereerst benadrukken dat we altijd de juiste voorgeschreven procedures volgen”, stelt Philippe Maryssael, hoofd van de kwaliteitsafdeling bij Van Hoornweder. “Het is gevaarlijk en moeilijk om beelden van dieren die duidelijk fysieke letsels hebben, te publiceren zonder context.”

Van Hoornweder stelt dan ook dat de beweringen van Animal Rights binnen de juiste context geplaatst moeten worden en verwijst naar de belangrijke rol van de Animal Welfare Officer. “Dieren die door hem ongezond verklaard worden of letsels vertonen, worden onmiddellijke geëuthanaseerd”, klinkt het. “De procedure wordt gevolgd en alles wordt gerapporteerd aan de overheid. Wij werken trouwens al lange tijd samen met het FAVV om de aanvoer van zieke of kreupele dieren te voorkomen.”

Dat het slachthuispersoneel onvoldoende opgeleid zou zijn, zoals Animal Rights insinueert, betwist het Torhoutse slachthuis. “Elke medewerker beschikt over een officieel getuigschrift van het dierenwelzijnsexamen en het personeel volgt meerdere keren per jaar een interne opleiding. Daarnaast hangen alle instructies zowel uitgeschreven als met pictogrammen uit in de stallen. Ons bedrijf en mensen respecteren alle richtlijnen en zijn goed opgeleid om dieren correct te behandelen”, besluit Van Hoornweder.

Torhouts burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) onthoudt zich van commentaar op de beelden van Animal Rights. “Ik heb het filmpje nog niet helemaal gezien en ga er ook niet dieper op ingaan. Dierenmishandeling of iets dergelijks in het slachthuis is mij alleszins volkomen onbekend. Dit is de allereerste keer dat er sprake zou zijn van enige misstanden bij Van Hoornweder.” De burgemeester plant wel contact op te nemen met het slachthuis en met hen in gesprek te gaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten