Aftrap grootste bloemenweide van de Benelux in Veurne

Redactie KW

Louis De Jaeger paste de geplande aftrap voor de grootste bloemenweide-inzaai-actie in de Benelux aan met respect voor de coronamaatregelen.

Louis De Jaeger zit nooit om een nieuwe stunt verlegen. Louis startte het ByeByeGrass-initiatief in 2019, samen met enkele wetenschappers en bv’s als ambassadeurs: Bartel Van Riet, Dirk Draulans, Mies Meulders, Her Seele en de Low Impact Man. Hij diende ook een decreet in bij de Vlaamse overheid waarvoor hij 60 Vlaamse groendiensten interviewde. Hij stelde een charter op om steden, gemeentes, burgers en landbouwers mee te krijgen voor zijn idee. De ByeByeGrass-campagne is simpel en duidelijk: ‘Make Belgium Wild Again’. Draag allemaal je steentje bij – in dit geval je zaadje – voor een betere biodiversiteit en een beter klimaat.

“Ideale periode om tuin bijenvriendelijk te maken”

“Heb je er al eens bij stilgestaan dat ons land een oppervlakte van 8% telt aan privetuinen?” vraagt Louis. “Heel wat van die tuinen zijn ‘gazontuinen’. Mensen associëren de ideale gazontuin met een groen biljartlaken. Maar dat is net nefast voor onze flora en fauna. De bijtjes die voor lekkere honing zorgen hebben bloemen nodig, net als vlinders, tal van insecten, vogels…

“Het vergt maar een kleine inspanning om je tuin bijenvriendelijk te maken”, benadrukt Louis. “Daarom is het vandaag een geschikt moment voor onze oproep. Iedereen moet toch in zijn kot – of in zijn tuin – blijven. Laten we vandaag massaal bloemenzaadjes zaaien voor een gigantische bloemenweide in de Benelux, zodat dit binnenkort onze bijenpopulatie ten goede komt.”

“Laat tuin verwilderen”

“Een tweede stap, die even belangrijk is: als iedere Vlaming één meter van zijn tuin laat verwilderen, dan verdubbelt onze natuur! Daar hebben we allemaal baat bij. Laat daar het gras groeien, zo komen er automatisch wilde bloemen tussen. Maai je gazon ook niet elke week, dat is nergens goed voor. Je zou versteld staan hoeveel CO2 we met onze grasmaaiers uitstoten. Het is ook niet goed om je gazon kort te zetten. Lang gras heeft immers diepere wortels. Dat zorgt voor betere isolatie en betere verdamping. Bijgevolg is er minder water nodig. Hoog gras blijft trouwens langer groen. Verticuteren is ook uit den boze: het maakt de bodem kapot op langere termijn. Dit heeft allemaal een enorme impact op de waterproblematiek en het klimaat. Er zijn trouwens nog meer voordelen: het bespaart je een hoop werk en water.”

Veurnaar Bart Goudeseune geeft alvast het goede voorbeeld. Bart kocht in april vorig jaar zijn privénatuurdomein van 1,6 hectare: “Ik was al lang op zoek naar een stukje grond, omdat ik meer natuur in mijn buurt wilde. Intussen heb ik 2 poelen gegraven, 1400 vogel- en vlindervriendelijke struiken aangeplant en 20 hoogstambomen aangeplant. In februari zijn er 11 geredde knotwilgen verplant die van de industriezone komen. In de stallen heb ik plankjes gehangen voor boerenzwaluwen. Via Natuurwerkgroep De Kerkuil is er een ijsvogelwand geplaatst en een nestkast voor een torenvalk die er nu aan het broeden is.”

Win wildplukreis naar Noord-Frankrijk

“Op het domein staan ook een eik en een notelaar. De meidoornhaag rond het terrein was al aangeplant door de vorige eigenaar, die is ideaal voor vogelnestjes. Maaien doe ik handmatig. Het maaisel laat ik liggen zodat het grasland verarmt. Dat is goed voor de vlinders. Ik heb al heel wat soorten gespot, zelfs de argusvlinder. Ik raad iedereen aan om vooral inheemse zaadjes te zaaien. Je mengt ze best met zand voor je ze zaait. Zelf heb ik al zonnebloem, paardenbloem, margriet, kaasjeskruid, knoopkruid, luzerne, rolklaver en brandnetel gezaaid. Trouwens, van brandnetels maak je lekkere soep. Paardenbloem en madeliefjes doen het prima in slaatjes!”

Louis geeft nog mee: “Nog tot 15 juni kan volop ingezaaid worden. Als kers op de taart wint de mooiste make-over een wildplukreis naar Noord-Frankrijk. Momenteel staat onze teller op 9+ hectare tuinen, 86+ hectare landbouwgrond en 1000+ deelnemers.” Nog niet overtuigd? Luister dan op Facebook naar ByeByeGrassMan die niet bang is om een grasmaaier op te blazen om zijn punt te maken. De speciale zadenmix van ByeByeGrass kan je bestellen via byebyegrass.eu/zaden tegen groepstarief.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.