Achtste West-Vlaamse Plantendag gaat dit jaar door in VABI Roeselare

Tweedejaars van het VABI maakten in het kader van West-Vlaamse Plantendag 2022 verschillende nestgelegenheden voor bijen en andere insecten. © Stefaan Beel
Marah Cham

Op zaterdag 19 maart, van 10u tot 17u, gaat de achtste editie van de West-Vlaamse Plantendag door op het schooldomein van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) in Roeselare. Ook dit jaar staat de Plantendag in thema van bijen.

Het centrale thema luidt opnieuw ‘Meer bloemen voor bijen!’.

“Met de provincie West-Vlaanderen organiseren we dit jaar al de achtste editie van de West-Vlaamse Plantendag. We zijn destijds gestart omdat de bijen het steeds moeilijker kregen. In 50 jaar tijd zijn we enorm veel natuur verloren. Met de West-Vlaamse Plantendag willen we mensen aanzetten om meer bloemen, struiken en bomen te planten voor de bijenpopulatie”, vertelt Bart Vandepoele, die onder meer Week van de Bij organiseert.

Groene long in het hart van Roeselare

Elk jaar gaat de organisatie op zoek naar een andere tuinbouwschool die deze actie wil dragen. Dit jaar is de uitverkorene het VABI in Roeselare. De school is omgeven door een botanische tuin en bloemenweides. De moestuin, de serres en de boomgaard bieden op hun beurt dan ook schuilplaats voor verschillende nuttige insecten. De school beschikt dan ook over een ideaal domein om de West-Vlaamse Plantendag op te organiseren.

Naar aanleiding van het stripverhaal ‘Het blije bijenteam’ van Suske en Wiske, maakten leerlingen van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut uit het tweede jaar verschillende nestgelegenheden voor bijen en andere insecten op het schooldomein.

Plantendag

Meer dan 60 organisaties, plantenkwekers, overheden en natuurverenigingen tonen op deze West-Vlaamse Plantendag hoe we allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan een bijvriendelijke omgeving. De Plantendag gaat door van 10u tot 17u en op het programma staan heel wat diverse activiteiten. Zo vind je er een uitgebreid aanbod van bijvriendelijke zaden en planten, talrijke workshops en kinderanimatie. De toegang is gratis.

De plantendag is een samenwerking van provincie West-Vlaanderen, de stad Roeselare, de Koninklijke West-Vlaamse Imkersbond, Imkervereniging De Mandelbie, het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI), het praktijkcentrum voor land- en tuinbouw (PCLT), het departement omgeving, het stadlandschap West-Vlaamse hart, Velt en Natuurpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier