Aanvrager mega-nertsenkwekerij niet naar Raad van State

Redactie KW

De Nederlander Jos van Deurzen uit Elsendorp stapte niet naar de Raad van State om alsnog met een mega-nertsenkwekerij te starten in de gebouwen van de bloemen- en plantenkwekerij nv Ghesquiere op de Menensesteenweg.


Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft de aanvraag voor het afleveren van een milieuvergunning eind maart afgewezen. De termijn om naar de Raad van State te stappen om de beslissing van de minister te laten vernietigen is ondertussen verstreken. “Onze milieudienst bevestigt dat we als betrokken partij niet in kennis zijn gesteld van een procedure bij de Raad van State”, aldus burgemeester Youro Casier (SP.A).

Marleen Ryckebosch baat aan de overkant van Ghesquiere het Hotel Te Cathem uit. Ze trok tweemaal met een verschillende delegatie naar het kabinet van de minister. “Dat de aanvrager niet naar de Raad van State stapt, is voor ons uiteraard goed nieuws”, reageert Marleen. “Eigenlijk ben ik niet verrast. Ik veronderstel dat de boodschap van alle inwoners en politici heel duidelijk was en allicht heeft de aanvrager die boodschap begrepen.”

Aanvrager mega-nertsenkwekerij niet naar Raad van State


Jos van Deurzen wilde de gebouwen kopen. Hij is de grootste nertsenfokker van de wereld. In de Tabaksstad wilde Jos van Deurzen de grootste nertsenkwekerij van ons land starten. In Nederland komt vanaf 2024 een verbod op het houden van pelsdieren voor de productie van bont. De deputatie in Brugge leverde eerder een milieuvergunning voor twintig jaar voor 110.000 nertsen af. De gewestelijke milieuvergunningscommissie gaf eind december aan de minister positief advies en volgde dus de deputatie. Minister Schauvliege volgde dat advies evenwel niet.

Jos van Deurzen kan nu bijvoorbeeld wel nog een nieuwe aanvraag doen voor een kleinere nertsenkwekerij. “Dat denk ik niet want het zou dan economisch niet meer rendabel zijn”, oordeelt Marleen Ryckebosch. “Het zal hem niet meer interesseren om die gebouwen te kopen voor een kleinere nertsenkwekerij. Komt er wèl een nieuwe aanvraag, dan gaan we de strijd opnieuw beginnen.”

Tijdens het openbaar onderzoek van dertig dagen werden er vorig jaar 2.335 bezwaarschriften ingediend. Begin november organiseerde Gaia een protestactie. Er waren toen 1.500 à 2.000 aanwezigen, ook uit het buitenland.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.