93 sluikstorters betrapt in Waregem in 2020

Schepen Maria Polfliet, schepen Rik Soens en korpschef Frederik Vandecasteele bij de glasbollen in de Tjollenstraat.© DJW
Schepen Maria Polfliet, schepen Rik Soens en korpschef Frederik Vandecasteele bij de glasbollen in de Tjollenstraat.© DJW
Redactie KW

In de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorters zetten Imog, PZ Mira en de stad Waregem onder meer in op mobiele camera’s om overtreders op heterdaad te betrappen. Over een tijdspanne van 32 weken werden vorig jaar zo 93 sluikstorters gevat. Dit jaar werden reeds 16 sluikstorters betrapt in Waregem.

Zwerfvuil staat bij velen hoog op de lijst van de kleine ergernissen, ook van veel Waregemnaars. In de strijd tegen zwerfvuil voert Imog een 5-pijlerbeleid, met Mooimakers-vrijwilligers, vuilnisbakjesplannen, veegroutes, extra helpende opruimhanden vanuit de sociale economie … en met handhaving als sluitstuk.

Ook minister Zuhal Demir roept de lokale besturen op om hun taken rond handhaving op te drijven. “Dit is niet altijd eenvoudig naar inzet van resources toe. De goede samenwerking tussen de intercommunale, stad Waregem en politiezone Mira zorgt hier voor resultaten”, klinkt het.

Sluikstortcamera’s

Imog beschikt over vijf anonieme verplaatsbare camera’s, die worden ingezet op zwerfvuil- en sluikstortgevoelige locaties, vaak zijn dit glasbollen en/of textielcontainers. Maar ook op landelijke wegen wordt de sluikstortcamera ingezet.

De beelden worden door Imog bekeken met respect voor de privacywetgeving. Enkel sluikstorten en eventueel andere overtredingen worden behandeld, andere beelden worden meteen verwijderd. De politie staat in voor de identificatie van de overtreder en bezorgt deze informatie aan de sanctionerend ambtenaar. De sanctionerend ambtenaar beslist autonoom over de GAS-boete.

150 euro boete

Dankzij deze camera’s werden in 2020 in Waregem 93 sluikstorters betrapt. 38 mensen kregen al een GAS-boete, goed voor 3.920 euro. Er volgen er nog want de dossiers voor 2020 zijn nog niet afgerond. De laagste GAS-boete in Waregem was 50 euro voor het sluikstorten van koffietassen, de hoogste boetes 150 euro. Vorig jaar betaalde een sluikstorter gemiddeld 103 euro.

“De meest voorkomende sluikstort is een plastiek zak met huishoudelijk afval in. Maar sluikstorters laten ook nog bruikbare voorwerpen achter: vazen, borden, tassen, speelgoed. Deze materialen kunnen een tweede leven krijgen, als ze gratis naar de Kringwinkel gebracht worden.”

“Ook worden regelmatig elektrische toestellen gesluikstort, dit afval kan gratis naar een recyclagepark of naar een elektrowinkel. “We vonden ook al bouwafval, een emmer of een paraplu bij het sluikstort. Dankzij de camera zien we ook sluikstorters die TL-lampen in de glasbol deponeren.”

Sensibiliseren

“Het inzetten van anonieme camera’s boekt duidelijk resultaat. We zullen bijkomend sensibiliseren dat zwerfvuil, sluikstorten en het bijplaatsen van afval niet kan en dat overtreders zullen worden beboet. Zo willen we een einde aan de straffeloosheid stellen”, klinkt het resoluut.

“Volgens de camerawetgeving moeten signalisatieborden worden opgehangen met de verantwoordelijke verwerker van de camerabeelden. Wanneer deze, zoals nu, in een perimeter rond de anonieme camera worden geplaatst, geven deze soms de locatie prijs. Er volgt een groepsaankoop waarbij borden blijvend aan de invalswegen kunnen blijven hangen. Zo geven we sluikstorter minder kans.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier