8-jarige Emmy roept op oude gsm’s in te leveren

Redactie KW

Emmy Vansteenkiste (8) uit het derde leerjaar van leefschool Groene Poortje in Kaster, spaart samen met de school oude gsm’s. In ruil hiervoor krijgt de school laptops. De actie loopt af op 8 februari. Via de Krant van West-Vlaanderen doet Emmy nog een laatste oproep.

“Eind oktober 2020 zijn we gestart met inzamelen”, vertelt lid van de ouderraad Els Gevaert (44) en mama van Emmy. “Mijn dochter zit nu al aan 170 stuks en hoopt de kaap van 200 gsm’s te bereiken. Na een aantal zoekertjes in kranten en tijdschriften kregen we meer dan 50 pakketjes toegestuurd van over heel Vlaanderen. Uit Deerlijk en Harelbeke kwamen mensen met de fiets de toestellen overhandigen. We doen nu een laatste oproep. Doordat we door de gezondheidscrisis geen activiteiten zoals het schoolfeest konden organiseren het voorbije jaar kunnen we via deze weg toch de school steunen. En 1 ton gsm’s levert 200 gram gouderts op, dus dat is een mooie recuperatie van grondstoffen.”

Els vindt het hartverwarmend hoe behulpzaam mensen zijn. “Emmy geniet er echt van om al de pakketjes in ontvangst te nemen.”

Leerkracht Bram Colman zag dat Goodplanet in een Facebookbericht opriep om oude gsm’s in te zamelen in scholen. “Per 50 ingezamelde gsm’s krijgen we één computer en de overige pc’s worden verdeeld over alle deelnemende Vlaamse scholen via een verdeelsleutel”, zegt leerkracht derde graad Bram Colman. “Na overleg besloten we hier met onze school aan deel te nemen.”

Recyclage

“Momenteel wordt wereldwijd naar schatting slechts 1 tot 2 procent van alle gsm’s gerecycleerd”, aldus Goodplanet. “Dit inzamelproject kwam tot stand in samenwerking met Proximus en Recupel. Door deze actie worden kostbare materialen opnieuw in omloop gebracht, grijpt de school de kans om leerlingen en hun ouders te sensibiliseren en wordt de school beloond met redistributie van ICT-materiaal, dat aan een tweede leven kan beginnen.”

“Doordat we nu twee weken stilgelegen hebben door de sluiting heb ik geen idee hoeveel gsm’s er tot nu toe in totaal binnengebracht werden in de inzamelbox op school, maar Emmy zal de absolute koploper zijn”, aldus meester Bram Colman.

Oproep

Heb je een oude gsm liggen? Lever je toestel in tegen ten laatste 8 februari bij Emmy Vansteenkiste, Razenheedstraat 10 in Anzegem. Afspreken kan via het nummer 0496 04 40 09 of rechtstreeks in de verzamelton onder het afdak van de dorpsoven in leefschool Groene Poortje, Groeningestraat 11 in Kaster. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier