5.500 nieuwe bomen in natuurzone langs Heulebeek in Heule

Schepen Bert Herrewyn en Nicolas Provoost, landschapsarchitect bij de stad Kortrijk, planten symbolisch de eerste struiken. Rechts loopt de Heulebeek.© Noël Maes
Schepen Bert Herrewyn en Nicolas Provoost, landschapsarchitect bij de stad Kortrijk, planten symbolisch de eerste struiken. Rechts loopt de Heulebeek.© Noël Maes
Redactie KW

In november zijn in Heule de infrastructuurwerken begonnen in de Heulebeekvallei tussen de Heulebeek en de Emiel Hullebroecklaan. Nu begint men er ook met het aanplanten van 5.500 bomen en struiken. Daarna volgt het uitbouwen van een avontuurlijke speelzone en er komt een brug over de Heulebeek met een mooi uitzicht over de vallei.

Met het project wordt het gebied langs de Heulebeek tussen de Warande(straat) en Heule-Watermolen verder omgevormd tot een volwaardige natuurzone met veel biodiversiteit.

Als groene overgang tussen de achterkant van de huizen in de Emiel Hullebroecklaan komt er een groenbuffer met streekeigen bomen en struiken. Ter hoogte van de monding van de bypass in de Heulebeek worden nieuwe poelen uitgegraven en oevers met een natuurlijk profiel gecreëerd met het oog op de ontwikkeling van natte natuur.

Er moesten wel 55 bomen geveld worden, een deel wegens een veiligheidsrisico, andere juist om autochtone hoogwaardige boomsoorten ruimte te geven om verder te kunnen uitgroeien. Een deel van de gevelde bomen krijgen een tweede leven als spelelement voor de avontuurlijke speelzone.

Avontuurlijke speelzone

Er komt verder een nieuwe wandelbrug over de Heulebeek en vanop een langgerekte bank zullen wandelaars kunnen genieten van een mooi uitzicht op de meanderende Heulebeek. Met de aanleg van paden langs dit deel van de Heulebeek wordt het gebied toegankelijker.

Zo moet de nieuwe wandelbrug over de Heulebeek eruitzien.© Stad Kortrijk
Zo moet de nieuwe wandelbrug over de Heulebeek eruitzien.© Stad Kortrijk

Er wordt ook aan de kinderen en jongeren gedacht met een avontuurlijke speelzone. Centraal komen twee speelheuvels met onder andere een glijbaan en boomstammen waarop kinderen kunnen klauteren en balanceren. Ter hoogte van de wilgen komt een boomhut. Het gaat in feite om de uitbreiding van de bestaande ravotzone.

Het hele ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de bewoners, Natuurpunt, Boerenbond en het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Het resultaat is een evenwichtig ontwerp dat nu uitgevoerd wordt en waarbij de ontwikkeling van de natuur haar rechtmatige plek krijgt, maar ook de mogelijkheid biedt aan de Heulenaar én Kortrijkzaan om deze groene plek en haar natuurpracht te ontdekken”, zegt schepen Bert Herrewyn.

De werken kosten 485.400 euro. De toegang tot het gebied ligt in de Emiel Hullebroecklaan ter hoogte van de Dwarsweg. (NOM)

Alle info op www.kortrijk.be/heulebeek

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.